De Wereld Vandaag
Solidariteit voor bevolking van Oekraïne groeit: dit kan jij doen als je zelf een steentje wil bijdragen
di 1 mrt. - 9:25
Met de oorlog in Oekraïne komt binnen Europa een nieuwe vluchtelingenstroom op gang. Volgens de Verenigde Naties zijn zo'n 160.000 mensen in Oekraïne zelf op de vlucht en nog eens meer dan 600.000 mensen zouden het land al verlaten hebben.
Vluchtelingen opvangen
Op dit moment worden de meeste vluchtelingen opgevangen in de buurlanden van Oekraïne, maar wellicht komt een deel van hen ook naar België. Het is daarom dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) gisteren met een apart systeem kwam om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Ze zullen geen langdurige asielprocedure moeten opstarten, maar krijgen automatisch een verblijfsvergunning.
"De bedoeling is dat die personen gecentraliseerd in Brussel terechtkomen, in het voormalig ziekenhuis van Jules Bordet", zei Mahdi daarover in "Het journaal". Oekraïners zouden daar een aantal dagen kunnen verblijven, waarna ze kunnen doorstromen naar de lokale opvang in de gemeenten.
Het is op dat niveau dat je zelf kan helpen. Wie een kamer of een ruimte vrij heeft, kan zich melden bij zijn gemeente of stad onder de hashtag #PlekVrij. Op die manier kunnen gemeenten bij jou aankloppen als er opvangplaatsen nodig zijn.
Financiële hulp
Wie de Oekraïners in het land zelf wil helpen, kan dat op dit moment het beste doen door geld over te schrijven. "Sinds vorige week hebben wij dagelijks overleg met alle Rode Kruis-geledingen in Europa. Dus ook met de mensen van het Rode Kruis in Oekraïne en de omliggende landen", schetst Jan Poté, woordvoerder van Rode Kruis Vlaanderen.
"Het eerste wat zij op dit moment vragen, zijn financiële middelen om voedsel, water en medicijnen te kunnen kopen. Wij hebben zelf uit ons noodhulpfonds 250.000 euro vrijgemaakt en we hebben ook een rekening geopend waarop mensen geld kunnen storten."
Poté benadrukt dat de noden van de Oekraïners natuurlijk altijd kunnen veranderen. "Op dit ogenblik zijn het financiële middelen, maar die vraag kan elke dag wijzigen. Zo hebben we een paar uur geleden nog de vraag gekregen om 100.000 lege bloedzakken naar daar te sturen", zegt hij in "De wereld vandaag"
Materiële hulp
Naast financiële steun, zijn er ook veel mensen die zichzelf aanmelden bij de Oekraïense ambassade in Brussel om er spullen af te geven. Die solidariteit is hartverwarmend, vindt het Rode Kruis, maar de depots met bijvoorbeeld dekens en warme kleding zitten op dit moment vol.
Het Rode Kruis Vlaanderen zal de verzameling van hulpgoederen voorlopig dan ook niet coördineren. "Wij luisteren heel aandachtig naar wat de mensen nodig hebben. Stel dat er op een bepaald moment een vraag komt waarbij we echt de hulp van de burgers nodig hebben, dan gaan we die oproep absoluut lanceren", verzekert Poté.
Afgeraden: zelf naar Oekraïne reizen
Zelf naar Oekraïne reizen om spullen af te geven of ter plaatse te helpen, wordt afgeraden. "Wat we toch willen meegeven is dat mensen zich er heel goed van bewust moeten zijn dat ze naar oorlogsgebied gaan. We lezen overal dat de gevechten en de bombardementen aan het toenemen zijn. Een oorlog neemt altijd onverwachte wendingen en is geweldig brutaal", waarschuwt hij.
Voor wie toch het risico wil nemen, heeft Poté nog de volgende tip. "Spreek heel goed af met iemand lokaal, zodanig dat je weet wat die mensen exact nodig hebben en waar je de goederen kan afleveren. Onze magazijnen in de regio zijn op dit ogenblik vol."
Beluister het volledige gesprek met Jan Poté, woordvoerder van Rode Kruis Vlaanderen.
Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag