Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Spaanse schrijver Carlos Ruiz Zafón (55), bekend van 'De schaduw van de wind', overleden

za 20 jun. - 5:56

Carlos Ruiz Zafón is overleden. Hij schreef 'De schaduw van de wind' en drie andere verwante romans die zich in Barcelona afspelen. Hij verkocht wereldwijd miljoenen boeken. Zafón was al twee jaar ziek en stierf aan darmkanker, amper 55 jaar oud.
CRZ

In Los Angeles, waar hij woonde, is de Spaanse succesauteur Carlos Ruiz Zafón bezweken aan darmkanker, de ziekte waar hij al twee jaar aan leed. Zijn bekendste boek is "De schaduw van de wind" uit 2001. Daarvan werden wereldwijd meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht. Ook andere romans van Zafon, zoals "Het spel van de engel" en "Het labyrint der geesten" werden bestsellers. Carlos Ruiz Zafon was verschillende keren te gast op de Boekenbeurs van Antwerpen.  

Elk boek heeft een ziel

Bij zijn overlijdensbericht op Twitter is een citaat uit zijn belangrijkste boek "De schaduw van de wind" te lezen: "Elk boek, elk boekdeel heeft een ziel. De ziel van degene die het heeft geschreven en van degene die het heeft gelezen, beleefd en gedroomd.""

Carlos Ruiz Zafón begon als jeugdauteur. Zijn bekendste boeken, "De schaduw van de wind", "Het spel van de engel", "De gevangene van de hemel" en "Het labyrint der geesten" vormen een spannend, mysterieus vierluik: "Het kerkhof der vergeten boeken".

Barcelona is geen decor, maar een personage

Barcelona, de stad waar de verhalen zich afspelen, is meer dan een decor. "De stad waar ik geboren ben, die mijn moeder is, is een personage, een medespeler in deze boekensaga," zei Zafón aan de VRT.  Intussen zijn er ook toeristische tours in Barcelona, in de voetsporen van de personages uit de boeken.

De verhalen van Carlos Ruiz Zafón zijn erg geliefd, blijkt ook uit onze zondagse boekentips. Gezondheidseconoom Lieven Annemans was naar eigen zeggen gepakt door "De schaduw van de wind", een verhaal dat zich afspeelt in Barcelona tijdens het regime van dictator Franco.  Daar is een ondergrondse literatuurbeweging actief, er is een verborgen bibliotheek vol boeken die het daglicht niet mogen zien.

Els Jaspers is gids in Barcelona en biedt ook een Zafón-wandeling aan.
Beluister het gesprek met haar in 'De Wereld Vandaag':

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet