Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Spanningen tussen moslims en christen in Egypte terug van nooit weggeweest

wo 9 mrt. - 18:52

Spanningen tussen moslims en christen in Egypte terug van nooit weggeweest

De spanning in Egypte tussen christenen en moslims leek verdwenen tijdens de betogingen op het Tahrirplein. Leek, want in Caïro zijn bij gevechten tussen moslims en kopten gisteravond zeker dertien mensen omgekomen. Het ging er bepaald hevig aan toe, met geweren, knuppels en messen. Er vielen slachtoffers in beide kampen, en het leger moest tussenbeide komen om de vechtpartijen te beëindigen.

De rellen braken uit nadat kopten een kruispunt hadden geblokkeerd. En dat was dan weer uit protest tegen de brandstichting in een koptische kerk in Helwan waarbij twee doden vielen. De aanleiding voor die brandstichting was een ruzie tussen twee families over een relatie tussen een koptische christen en een islamitische vrouw.

Ongeveer tien procent van de 80 miljoen Egyptenaren zijn Koptische Christenen. Ze klagen over discriminatie door de overheid en aanvallen door radicale moslims. Wat is dat toch tussen Egyptische kopten en moslims? De gemeenschappelijke vijand - het gehate regime - is amper verdreven, er dient vanalles geregeld, georganiseerd en hersteld te worden en de godsdienstige spanning tiert weer als nooit tevoren.

Lees en beluister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet