Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Sperma bevat informatie over gewicht van de man

zo 6 dec. - 21:14

Sperma bevat informatie over gewicht van de man
Kinderen van zwaarlijvige vaders lopen meer kans om zelf ook zwaarlijvig te worden. Nogal wiedes, zal u zeggen. Obesitas zit deels in de genen, en als vader teveel calorieën naar binnen werkt en weinig beweegt, is de kans groot dat de kinderen daar een voorbeeld aan nemen.
 
Klopt. Maar uit Deens onderzoek is gebleken dat de zaadcellen van mannen voor en na een maagverkleining aanzienlijke veranderingen in het DNA vertonen. 
 
Let wel, niét in de DNA-code, want die ligt vast. Het gaat om verschillen in het epignoom, omkeerbare erfelijke veranderingen in de genfunctie. Veranderingen die bepaalde genen aan of uit zetten, zeg maar. De Deense wetenschappers vonden onder meer epigenetische veranderingen bij genen die betrokken zijn bij de regeling van de eetlust.
 
Dat voeding erfelijke veranderingen kan teweeg brengen is al eerder gebleken. Nederlands onderzoek uit 2008 toonde dat genetische informatie van mensen waarvan de moeder in de Hongerwinter ('44 - '45) zwanger was, duidelijk verschilde van dat van hun broers en zussen die eerder of later zijn geboren.
 
Maar als een maagverkleining werkelijk epigenetische veranderingen tot in de zaadcel veroorzaakt, is dat een bevinding van formaat. Dat zou betekenen dat niet alleen vrouwen die zwanger willen worden best op hun voeding en gezondheid letten. Ook vaders-in-spe kunnen door hun levensstijl de epigenetische eigenschappen van hun zaad positief beïnvloeden.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet