Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Staakt-het-vuren in Syrië hier en daar geschonden

vr 30 dec. - 7:20

Het staakt-het-vuren in Syrië is op enkele plaatsen geschonden. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. In twee provincies zouden na het ingaan van het staakt-het-vuren opnieuw schermutselingen geweest zijn. Op de meeste andere plaatsen in het land houdt het akkoord wel goed stand.
Wapens in Syrië moeten vanaf middernacht zwijgen

Amper twee uur na het ingaan van het staakt-het-vuren in Syrië, is het op enkele plaatsen geschonden. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Volgens hen zijn er in de provincies Hama en Idlib opnieuw gevechten aan de gang tussen rebellengroepen en het regeringsleger. In de provincie Hama zouden de rebellen zijn beginnen te schieten. En volgens een rebellengroep heeft het regeringsleger bombardementen uitgevoerd in de provincie Idlib.

Andere incidenten zijn er voorlopig niet gemeld en op de meeste andere plaatsen in het land houdt het staakt-het-vuren dus wel goed stand. Volgende maand starten normaal gesproken vredesonderhandelingen in Kazachstan. Of het vredesproces effectief in een stroomversnelling terechtkomt, hangt in grote mate af van de navolging van het huidige akkoord.

Het staakt-het-vuren was gisterenmiddag aangekondigd door de Russische president Vladimir Poetin en geldt voor het hele Syrische grondgebied, behalve voor de operaties tegen terreurgroep IS en Jabhat Fateh al-Sham, het voormalige al-Nusra. Rusland heeft de deal samen met Turkije en Iran beklonken en zo het Westen volledig buitenspel gezet.

Bron: deredactie.be

Geert Cappelaere is in Jordanië, is er regionaal directeur Midden-Oosten en Noord-Afrika voor Unicef. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet