Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Staan er neonazistische bands op het muziekfestival Frontnacht? Schepencollege bekijkt straks vergunning

di 16 aug. - 8:36

De vergunning van het nieuwe muziekfestival Frontnacht in Ieper staat opnieuw ter discussie. Op de affiche staan bands die een link hebben met neonazistische bewegingen. Dat zorgt voor bezorgheid bij Europese inlichtingendiensten, meldt de krant Het Nieuwsblad. Het schepencollege van Ieper bespreekt vanmiddag of het de vergunning van het festival al dan niet intrekt.
Archieffoto van de IJzerwake, Frontnacht zou nu voor de eerste keer aan de vooravond plaatsvinden

Normaal vindt het festival voor het eerst plaats op 27 augustus, de vooravond van de Ijzerwake in Ieper. Al sinds mei zorgt het nieuwe evenement voor ophef. Vorige week kondigde het Vredescollectief van Ieper aan te zullen protesteren tegen het festival. Ze hebben ook een petitie verspreid om het te laten afgelasten. Officieel hebben de organisatoren een vergunning gekregen van het Ieperse stadsbestuur.

Die vergunning staat nu opnieuw ter discussie, omdat Europese inlichtingendiensten bezorgd zijn over bands die er komen optreden. Sommigen hebben blijkbaar banden met neonazistische of neofacistische bewegingen. Het schepencollege heeft het festival daarom opnieuw op de agenda van hun wekelijkse vergadering gezet vanavond.

Beslissing op basis advies OCAD

Frontnacht heeft de huidige vergunning gekregen onder voorwaarden, vertelt schepen van Evenementen in Ieper Diego Desmadryl (Open Ieper). "Zo is het bijvoorbeeld vergund geweest op voorwaarde dat er geen groepen zouden optreden met neonazistische en neofacistische banden. We hebben onderzoek laten doen of die voorwaarden ingelost zullen worden."

Volgens de schepen is de vergunning gegeven op een moment dat het schepencollege niet volledig op de hoogte was over de groepen zelf. "We hebben dat laten onderzoeken door het OCAD (het orgaan dat in ons land de dreigingsanalyse maakt, nvdr.) zelf en op basis van hun advies zullen we vandaag een beslissing nemen."

De mogelijk nieuwe beslissing komt erg laat, gezien het festival binnen twee weken gepland staat.  "We konden hier niet vroeger over beslissen", zegt Dersmadryl. "Er zijn voorwaarden bijgekomen sinds we een vergunning hebben gegeven. Die voorwaarden zijn nu onderzocht door verschillende veiligheidsdiensten. Vorige week hebben we al die informatie gekregen en vandaag is het eerst volgende schepencollege om dat te bespreken. Veel sneller konden we dus niet handelen."

De organisator van het festival heeft intussen laten weten dat hij juridische stappen zal ondernemen als de vergunning wordt ingetrokken.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet