Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Staatssecretaris Demir wil een zorgcentrum voor seksueel geweld in elke provincie

do 22 nov. - 7:07

Zo'n jaar geleden richtte staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) 3 zorgcentra voor seksueel geweld op. 1000 slachtoffers zochten daar hulp. Dat is een pak meer dan verwacht. Demir wil daarom aan de regering meer steun vragen.
Zuhal Demir (foto @ Belga)

Een jaar geleden werden in Gent, Brussel en Luik zorgcentra opgericht waar slachtoffers van seksueel geweld terechtkonden. Het ging om een pilootproject. Op één locatie krijgen de slachtoffers alle hulp die ze nodig hebben. Ze kunnen praten met psychologen, kunnen er terecht bij een forensisch verpleegkundige en er is ook een zedeninspecteur om eventueel klacht in te dienen bij de politie.

1000 slachtoffers vonden het voorbije jaar de weg naar de zorgcentra. En da's een succes, vindt staatssecretaris Demir. Want het cijfer ligt een pak hoger dan de verwachtingen. "Aangezien de politie in 2017 ongeveer 3.400 gevallen van verkrachting registreerde, zou bijna één derde hiervan naar een zorgcentrum stappen", zegt Demir.

Negentig procent van de slachtoffers zijn vrouwen, maar het gaat dus ook om 10 procent mannen. Een derde is minderjarig. Opvallend ook: twee derde van de slachtoffers dient uiteindelijk ook klacht in bij het gerecht tegen de dader. Dat percentage is hoger dan andere landen die gelijkaardige centra hebben. In Nederland gaat het bijvoorbeeld maar om één derde.

De staatssecretaris garandeert dat de drie zorgcentra tot eind 2019 gefinancierd zullen blijven. Maar ze wil ook graag een nationale uitrol zien: een zorgcentra in elke provincie. Dit voorjaar zal ze extra middelen vragen op een ministerraad.

Beluister het interview met Zuhal Demir in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet