Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Stadsbestuur van Ieper trekt dan toch de vergunning in van omstreden festival Frontnacht

di 16 aug. - 18:24

Het stadsbestuur van Ieper heeft na alle ophef dan toch beslist om de vergunning van het omstreden muziekfestival Frontnacht in te trekken. Op de affiche staan bands die een link hebben met neonazistische bewegingen. "Uiteraard is dit voor Ieper Vredesstad onaanvaardbaar", klinkt het nu. De organisator reageert "met verbazing, met verstomming en met verontwaardiging".
Frontnacht

Het festival op 27 augustus, op de vooravond van de IJzerwake, werd in mei aangekondigd. Ondanks waarschuwingen en protest uit verschillende hoeken, kreeg de organisatie initieel een vergunning voor het festival. Wel onder bepaalde voorwaarden, benadrukte het stadsbestuur eerder al.

"Bijvoorbeeld op voorwaarde dat er geen groepen zouden optreden met neonazistische en neofascistische banden", zegt schepen van Evenementen in Ieper Diego Desmadryl (Open Ieper). De vergunning is nu ingetrokken, omdat dus niet voldaan blijkt aan die voorwaarde.

Volgens de schepen was die vergunning indertijd gegeven op een moment dat het schepencollege niet volledig op de hoogte was over de precieze line-up van het festival. "Bij die eerste vergunningsaanvraag is OCAD ingeschakeld", zegt Desmadryl vanavond. OCAD is het orgaan dat in ons land de dreigingsanalyse maakt. "Toen kregen we het advies dat er geen probleem was voor de veiligheid voor de organisatie van het festival."

Daarna heeft het stadsbestuur volgens de schepen nog bijkomend advies gevraagd aan het OCAD specifiek over de groepen zelf. "Het rapport dat we recent ontvingen, duidt op een neonazistische en neofascistische signatuur van muziekgroepen die daar zullen optreden", klinkt het.

Het rapport dat we recent ontvingen, duidt op een neonazistische en neofascistische signatuur van muziekgroepen die daar zullen optreden.

"Uiteraard is dit voor Ieper Vredesstad onaanvaardbaar. Het was van meet af aan onze bedoeling om hier strikt op toe te zien. We begrijpen de onrust hieromtrent." De beslissing kon volgens stadsbestuur nu pas vallen omdat ze naar eigen zeggen de nodige adviezen en officiële informatie dienden af te wachten. "Die ontvingen we vorige week, en werden op het eerstvolgende officiële schepencollege besproken."

Enorme druk

Ook van de nationale politiek was de druk op het Ieperse stadsbestuur erg hoog geworden. Zo dreigde Vooruit-voorzitter Conner Rousseau er vanmiddag mee dat zijn schepenen uit de meerderheid in Ieper zouden stappen. De coalitie in Ieper bestaat uit Open Ieper (Open VLD), Vooruit en N-VA.

Het stadsbestuur ontkent dat die druk zou hebben meegespeeld bij de uiteindelijke beslissing. "We zijn dankbaar dat mensen ons hebben aangemaand om verder te kijken, maar die druk heeft geen rol gespeeld. We hebben de correcte procedure gevolgd en Ieper heeft als Vredesstad zijn verantwoordelijkheid genomen."

Tegen het muziekfestival Frontnacht was er heel wat protest gekomen. Onder meer van het Vredescollectief Ieper. Zij zijn tevreden dat het stadsbestuur nu de vergunning intrekt.

"Het zijn boodschappen die ogenschijnlijk op korte termijn niet zo gevaarlijk lijken, maar het begint met druppeltjes gif en voor je het weet heb je een glas vol gif en krijgen we een nieuwe oorlog", zegt Rianne Malfait van het Vredescollectief. Malfait vreest dat de imagoschade voor de stad Ieper gigantisch is.

Organisator overweegt juridische stappen

De organisator van het festival (en van de IJzerwake) is verrast door het nieuws en snapt niet dat het stadsbestuur de vergunning alsnog heeft ingetrokken. "Ik reageer met verbazing, met verstomming en met verontwaardiging", zegt organisator van Frontnacht (en de IJzerwake) Wim De Wit dinsdagavond aan VRT NWS.

Hij had al op voorhand laten weten juridische stappen te overwegen en een schadevergoeding te vragen als zijn vergunning zou worden ingetrokken. "Er zijn inderdaad een heel pak kosten die al gemaakt zijn", legt hij uit. "Er is geopperd dat we eventueel stappen zouden ondernemen."

Ik reageer met verbazing, met verstomming en met verontwaardiging.

Die mogelijke stappen variëren tussen hun kosten verhalen op de stad Ieper of zelfs naar de Raad van State stappen. Daarover is nog geen beslissing genomen binnen de organisatie. Vanavond zitten ze daarover samen.

Volgens schepen Desmadryl maakt de organisatie geen kans. "Wij hoeven daar niet op in te gaan. In de voorwaarden staat dat, als niet aan de voorwaarden wordt voldaan en de vergunning wordt ingetrokken, wij niet aansprakelijk zijn voor kosten of schade. De organisatie wist wat wel en niet kon, de verantwoordelijkheid ligt bij hen."

De Wit benadrukt ook dat dat hij tegen elke vorm van nazisme en racisme is. En dat er volgens hem geen enkel probleem is met de bands die zouden optreden op Frontnacht. "Men schuift ons dingen in de schoenen die niet kloppen", zegt hij. In een eerder gesprek aan Radio2 West-Vlaanderen gaf De Wit wel aan dat hij niet helemaal vertrouwd is met de bands in kwestie.

"Het is niet mijn muziek, ik hou van klassieke muziek en ben nog nooit op een festival geweest. Dat spreekt mij niet aan", zei hij toen. "Ik delegeer het aan jonge mensen die ik 100 procent vertrouw. De groepen zoals ze nu samengesteld zijn, daar valt niets op te zeggen. Ze brengen natuurlijk moderne muziek met veel lawaai en veel toeters en bellen."

Lees ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet