Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

"Stadsregio's zijn de toekomst, daar moeten we echt voor gaan"

do 22 sep. - 9:12

Gemeenschappen en Gewesten vervangen door stadsregio’s? De Groep van 10 ziet het helemaal zitten. En ook Vincent Van Quickenborne is helemaal akkoord. "De stadregio’s sluiten het best aan bij de identiteitsgevoel en de dagelijkse problemen van de burger".
“Geert Bourgeois kan burgemeester van stadregio worden”

Gemeenten laten doen is nog meer verkavelen

Van Quickenborne verwijst naar de ‘communautés urbaines’ in Frankrijk. We moeten naar een bestuurlijke hergroepering , gebaseerd op gemeentes en steden die bij elkaar horen. Die nieuwe stadsregio’s appeleren ook meer aan het echte identiteitsgevoel van onze burgers.

Buiten veiligheid en buitenlandse zaken, zou je veel kunnen overlaten aan de stadsregio’s, meent Van Quickenborne. Neem de arbeidsmarkt. Vandaag kennen veel grote steden een hoge werkloosheid, terwijl in de regio net daarbuiten veel vacatures niet ingevuld raken. Ook gewestwegen kunnen beter niet meer centraal worden beheerd.

“Niet meer op maat van het dictaat van Brussel”

Op termijn –zo stelt Van Quickenborne voor- zouden we in Vlaanderen 25 stadregio’s overhouden. De burgemeesters daarvan kunnen dan samen een soort van Vlaamse regering vormen. En Geert Bourgeois zou in die constellatie best één van die burgemeesters kunnen zijn.

In de nieuwe bestuursorganisatie wordt alles ook minder ideologisch. Want als je lokaler werkt speelt dat minder, weet Van Quickenborne uit ervaring. En lokaler werken betekent ook meer van onderuit opbouwen. En dat verkleint de kloof met de burger!

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet