De Ochtend
Steden en gemeenten vragen hulp: "Wij kunnen opvang van Oekraïense vluchtelingen niet alleen aan"
vr 11 mrt. - 8:10
De maatschappelijk werkers van de Vlaamse OCMW's hebben het de laatste jaren ontzettend druk gehad. Tijdens de coronacrisis werkten heel wat officiële instanties, zoals vakbonden of mutualiteiten bijna uitsluitend via de digitale weg, waardoor mensen die minder digitaal geletterd met al hun vragen bij de OCMW's terecht kwamen.
"Ondertussen is er ook de energiecrisis, ook daarvoor kloppen veel mensen aan bij de lokale OCMW's", zegt Nathalie Debast van de vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. "Ze hebben onder meer vragen over hun eindafrekening, het sociaal tarief en de verschillende energiecontracten."
"En nu komt daar nog eens de vluchtelingencrisis bovenop", gaat Debast verder. "Die vluchtelingen zullen hulp nodig hebben: niet iedereen zal direct aan het werk kunnen gaan, ze zullen een leefloon nodig hebben en daar stopt het niet bij. Geld geven is niet voldoende, ze hebben ook begeleiding nodig."
"Al dat werk zal opnieuw bij diezelfde groep van maatschappelijk werkers terecht komen", concludeert Debast. "Natuurlijk zullen zij blijven doorgaan, dat is hun opdracht en mensen helpen zit nu eenmaal in hun DNA, maar de rek is eruit."
Te weinig personeel
Ine Tombeur (N-VA), schepen voor sociale zaken in Tienen, bevestigt dat het water aan de lippen staat van de OCMW's. "De laatste jaren kregen we niet alleen meer hulpvragen, het contact werd ook intenser, vroeger duurde een afspraak gemiddeld 15 minuten, nu is dat 45 minuten. Daarnaast vielen door de coronacrisis ook heel maatschappelijk werkers weg."
Ook Tombeur vreest dat de hulpvragen van de Oekraïense vluchtelingen opnieuw bij dezelfde groep maatschappelijk werkers zal terechtkomen. "Dat zijn nu eenmaal mensen die kennis hebben van de materie en ervaring hebben met anderstalige nieuwkomers."
Extra personeel aannemen om aan de stijgende hulpvragen te beantwoorden is geen optie. "Bij ons staat al anderhalf jaar een vacature open, maar we krijgen ze niet ingevuld en ik hoor bij collega’s van OCMW's hetzelfde verhaal."
Vlaamse regering denkt na over "nooddorpen"
De Vlaamse regering denkt ondertussen na over hoe ze de steden en gemeenten kan ontlasten. Minister van Binnelands Bestuur Bart Somers (Open VLD) wil in Vlaanderen 15 nooddorpen bouwen om Oekrainse vluchtelingen op te vangen.
Per dorp zouden enkele honderden vluchtelingen kunnen worden opgevangen, in bijvoorbeeld mobiele wooncontainers. Ook Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Mahdi (CD&V) had eerder deze week al gezegd dat die nooddorpen nodig zullen zijn voor de opvang.
Somers spreekt over 15 nooddorpen, een per referentieregio, dat zijn regio's waarin enkele gemeenten met elkaar samenwerken op vlak van bijvoorbeeld gezondheidszorg of afvalophaling. Het plan wordt straks op de Vlaamse ministerraad besproken.
De Vlaamse steden en gemeenten zijn alleszins vragende partij voor zo'n collectieve opvangregeling. "De lokale besturen kunnen de opvang van Oekraïense vluchtelingen niet alleen aan", aldus Nathalie Debast. "We zien al veel solidariteit, maar we moeten ook realistisch zijn, we verwachten 200.000 vluchtelingen in België, waarvan 60% in Vlaanderen. Individueel kunnen wij dat niet aan en wij pleiten dan ook voor een collectieve opvang."
Bron: vrtnws.be en De ochtend