Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Steeds meer sorteerfouten in pmd-zak: wat mag er wel en niet in de blauwe zak? 

Gisteren 5:49

In België stoppen we jaarlijks 40.000 ton afval in de pmd-zak dat daar niet in thuishoort. In augustus telde afvalorganisatie Fost Plus 2,5 procent meer sorteerfouten dan begin vorig jaar. Het gaat meestal om plastic voorwerpen die geen verpakkingen zijn. Wat mag er nu wel en niet in de blauwe zak?
pmd zak

Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankkartons: de pmd-zak geeft in zijn naam al prijs wat er wel en niet in mag. Toch hebben mensen het steeds moeilijker om correct te sorteren, zo tonen cijfers van afvalorganisatie Fost Plus.

Vorig jaar zamelde de afvalorganisatie 285.000 ton pmd in. Goed voor 12 zakken per persoon per jaar. Een steekproef afgelopen maand heeft aangetoond dat 14,5 procent van het pmd-afval van die maand niet juist gesorteerd werd. Omgerekend naar 2023 wil dat zeggen dat 1 op de 7 zakken per persoon vol zit met fout gesorteerd pmd-afval. 

"Dat is 40.000 ton aan verkeerd afval, goed voor 4 keer het gewicht van de Eiffeltoren", berekent Valerie Bruyninckx van Fost Plus. "Het gaat dan vooral om afval dat geen verpakking is. Denk aan batterijen, toestellen met oplaadbare batterijen, speelgoed of elektrische of elektronische apparaten."

Komt de mogelijke verwarring door de verandering in de 'p' van pmd? Vroeger stond die namelijk voor plastic flessen en flacons, maar sinds 4 jaar is die 'p' uitgebreid naar plastic verpakkingen. "Dat zegt het nochtans heel duidelijk: enkel verpakkingen. Toch steken mensen er steeds meer zaken in die niks met verpakkingen te maken hebben."

Risico's voor medewerkers in sorteercentra

Het verwerken van dat fout afval kost veel geld en houdt ook risico's in. "Vooral voor de mensen die werken in de inzameling en sortering. Zo kan een batterij toevallig geplet worden bij het sorteerproces waardoor die vuur kan vatten en een brand kan veroorzaken." 

De sorteercentra zijn afgestemd op plastic verpakkingen en niet op ander materiaal. "Daardoor gaat al dat fout gesorteerde plastic ook verloren, we kunnen dat niet recycleren."

40.000 ton sorteerfouten verwerken kost zo’n 40 miljoen euro.
© Foto: Fost Plus

40.000 ton sorteerfouten verwerken kost zo’n 40 miljoen euro.

Er hangt ook een kostenplaatje vast aan al die sorteerfouten. Een ton sorteerfouten verwerken kost 1.000 euro. 40.000 ton sorteerfouten verwerken kost dus zo’n 40 miljoen euro.

Wat mag er wel en niet in een pmd-zak?

Volgens Bruyninckx is het evident: "is het een verpakking (van plastic, metaal of drankkarton) dan mag het de zak in." Toch is er soms twijfel als we voor de vuilnisbak staan. 

Fout sorteren kan soms ook voor hilariteit zorgen bij medewerkers van sorteercentra. Zo vonden ze al enkele pareltjes terug in de blauwe zakken. Mocht er twijfel zijn: een opblaaspop, een trouwring, een waterpistool of een kinderstoel voor in de auto, ze horen niet in de pmd-zak.  

Op betersorteren.be kan je een sorteergids vinden en worden vragen als "waar moeten de verpakkingen van Sinterklaas" en "mogen alle spuitbussen in de blauwe zak" in detail beantwoord. 

Bron: vrtnws.be en De Wereld Vandaag

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet