Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Steeds moeilijker om godsdienstlessen te organiseren: "1.100 leerlingen, 5 verschillende levensbeschouwingen: dat is een gigantische puzzel"

ma 18 sep. - 10:00

De Onderwijskoepel van Steden en Gemeenten (OVSG) wil het vak godsdienst of zedenleer anders kunnen organiseren. Nu krijgt elke leerling twee uur per week levensbeschouwing naar keuze, maar voor schooldirecties is het vaak een moeilijke puzzel om voor élke erkende godsdienst lessen te organiseren. Nochtans zijn ze daar wel grondwettelijk toe verplicht.
School
© Tima Miroshnichenko (Unsplash)

Het was een opvallende tweet begin september: een directeur pleitte voor het afschaffen van de vakken levensbeschouwing op school. Openbare scholen - die van steden en gemeenten (OVSG), de provincies (POV) en het Gemeenschapsonderwijs (GO!) - hebben namelijk de grondwettelijke plicht om de verschillende erkende levensbeschouwingen aan te bieden op school.

De organisatie van die verschillende vakken is echter een huzarenstuk. De lijst van erkende levensbeschouwingen is namelijk lang: van katholieke, orthodoxe, protestantse, anglicaanse, joodse en islamitische godsdienst en dan heb je nog zedenleer."

Ook Christine Hannes, directeur van de Spectrumschool in Antwerpen, ervaart het als een huzarenstuk. "Wij hebben 1.100 leerlingen die levensbeschouwingen volgen en op dit moment hebben we 5 verschillende levensbeschouwingen. Op dit moment zeg ik, want als ik morgen een leerling inschrijf van Anglicaanse godsdienst - wat wij op dit moment nog niet aanbieden - moet ik dat óók gaan organiseren. Dat is een gigantische puzzel om te leggen, elke keer opnieuw, want dat zijn allemaal aparte leerkrachten."

"Voor de kleinere godsdiensten, waar ze met één of een paar leerlingen per klas zitten en er geen fulltimejobs zijn in de school, gaat het dan om leerkrachten die op verschillende scholen werken en dat maakt de puzzel nog moeilijker, want dan moet je met verschillende scholen overleggen en dat is niet evident." 

OVSG

Ook de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG) heeft de noodkreet van haar directies gehoord. "Ze geven allemaal aan dat het bijna niet meer organiseerbaar is om in een uurrooster die puzzel te leggen en om alle leerkrachten op de goede plaats te krijgen. Er zijn gaandeweg ook wat godsdiensten bijgekomen die we moeten aanbieden, zo is de laatste boeddhisme."

Een oplossing zou kunnen zijn dat een team van leraren voor de verschillende vakken wordt uitgestuurd.

— OVSG

De OVSG vraagt dan ook om een grondige analyse te maken van hoe alles georganiseerd wordt. Zo moet een schooldirecteur zich momenteel tot de inspecties levensbeschouwelijke vakken richten, als er een ouder zijn of haar kind een bepaalde godsdienst wil laten volgen. Een inspecteur duidt dan een leerkracht aan die dat vak in de school komt geven.

"Nu zal elke inspecteur afzonderlijk een leerkracht aanduiden, terwijl een mogelijke oplossing zou kunnen zijn dat de levensbeschouwelijke inspectie een team van leraren voor de verschillende vakken uitstuurt naar de school. In dat geval geeft de directeur aan op welke dag en uur deze vakken gegeven moeten worden en moet hij/zij niet voor elk vak apart in gesprek gaan."

Daarnaast vragen directies ook om na te kijken of er een interlevensbeschouwelijk vak kan. "Dat wil zeggen dat leerlingen in dat vak van élke levensbeschouwing een aantal zaken meekrijgen, zodanig dat ze tot een dialoog komen. Op dit moment heeft het gemeenschapsonderwijs zo'n afwijking gekregen vanuit de overheid en wij vragen om in het gemeentelijk en stedelijk onderwijs dat vak ook te mogen inrichten." 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet