Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Stefanie heeft trypofobie: angst voor kleine gaatjes

do 12 sep. - 12:10

De nieuwe iPhone 11 is geen plezier voor mensen die aan trypofobie lijden: ze hebben angst voor kleine gaatjes. Ook Stefanie heeft er last van. In ‘Nieuwe Feiten’ vertelde ze over de last die dat zoal kan opleveren. Want in kaas zitten nu eenmaal gaten bijvoorbeeld.
© AFP

Er zijn mensen die gillend weglopen van de nieuwe iPhone 11, en dat heeft allemaal te maken met de drie cameralensjes op de achterkant van het ding. “Dat valt bij mij mee, maar ik kan me er wel wat bij voorstellen” zegt Stefanie Ensink in ‘Nieuwe Feiten’. Ook zij heeft trypofobie: angst voor objecten met kleine gaatjes en puntjes.  Ze krijgt dan rillingen over haar lijf en heeft schrik dat er allemaal insecten uit de gaatjes gekropen komen. “Ik weet dat dat niet gaat gebeuren, maar dat gevoel geeft het me wel.”

“Als het een ‘net’ patroon is, kan ik er wel tegen. Maar als het een beetje willekeurig is, dan word ik er een beetje naar van” zegt Stefanie. Zo heeft ze het soms ook bij gaten in de kaas: “Dat is vies om naar te kijken, en dan bedek ik het gauw weer.”

Gelukkig staat het bij Stefanie haar functioneren niet in de weg, het is gewoon een beetje vervelend.

“Stefanie is zeker niet de enige” reageert gedragstherapeut Barbara Depreeuw in ‘Nieuwe Feiten’. Al zijn er geen officiële cijfers beschikbaar. “Mensen reageren vooral met walging. Ze vinden het vies, en hebben schrik om ziek te worden van ‘beesten’ die hen iets gaan aandoen.” 

Er is nog weinig literatuur over, en geen erkenning voor. “Onderzoek is nog volop bezig. We kennen er weinig van” zegt Depreeuw. Maar dit zorgt er natuurlijk wel voor dat er ook meer onbegrip is.

Beluister het gesprek met Stefanie Ensink en Barbara Depreeuw in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet