Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Stel: je komt binnen op spoed als mogelijke coronapatiënt, wat zijn de stappen? Longarts UZ Leuven legt het uit

di 24 mrt. - 8:37

Stel: je wordt als patiënt naar het ziekenhuis gestuurd omdat je potentieel besmet bent met het nieuwe coronavirus. Wat gebeurt er dan juist? Geert Verleden, longarts en diensthoofd in het UZ Leuven dat de grootste longafdeling huisvest, legt het stap voor stap uit.
© David Stockman (Belga)

"Wie met symptomen wordt doorgestuurd, meldt zich aan op de spoedafdeling. "Bij een sterk vermoeden van corona wordt u onmiddellijk verwezen naar de specifieke COVID-(of corona)zone waar u zal gescreend worden. Met een test en dikwijls ook een scan van de longen (corona tast de longen aan). Ondertussen wacht u op de spoedafdeling tot het resultaat er is. De CT-scan is zeer snel duidelijk, voor de coronatest duurt dat enkele uren. Wie positief test - en dus besmet is - moet naar een specifieke COVID-afdeling, een quarantaine-afdeling waarvan er twee zijn in het UZ Leuven en een derde in de maak is", aldus dokter Geert Verleden in 'De Ochtend'.

"Afhankelijk van de symptomen (de nood aan zuurstof, bijvoorbeeld) gaat u naar de COVID-zaal, is het veel ernstiger dan kan u op intensieve zorg belanden."

Dertig bedden op een COVID-afdeling

De zogenoemde COVID-afdelingen beschikken elk over 30 bedden. "Deze ochtend lag één zaal vol, in de andere zaal lagen 28 partiënten. De derde zaal zal binnenkort openen. Er wordt gekeken voor bijkomende capaciteit en de mogelijkheden zijn er om tot vijf à zes zalen te gaan", stelt Verleden gerust. Hij werkt samen met een team van 18 longspecialisten in Leuven. "Iedereen is voorlopig in goede gezondheid. Iedereen is aan het werk en er is voldoende werk", zegt Verleden ironisch.

Wie zijn de risicopatiënten? "Factoren die een rol spelen zijn leeftijd: oudere mensen kunnen ernstiger ziek zijn. Ook omdat zij vaker een onderliggende problematiek kennen, zoals een hoge bloeddruk (heel veel mensen boven de 40 jaar kampen ermee), diabetes en eventueel wat nier- en hartproblemen. Rokers met een rokerslong behoren ook tot de risicopatiënten."

Vrees voor tweede patiëntengolf

Momenteel lijken heel wat andere zieken een diagnose in het ziekenhuis uit te stellen. "Het valt op dat andere ernstig zieken zich minder aanbieden op spoed. Maar ze moeten behandeld worden als het echt nodig is", aldus Verleden. Hij spreekt over een stilte voor de storm.

"Ziektes gaan natuurlijk niet weg, die blijven aanwezig. Patiënten gaan misschien toch nog komen als de corona-epidemie afzwakt. Het is een beetje de vrees dat ziekenhuizen dan opnieuw moeten gaan veranderen (met andere woorden opnieuw moet reorganiseren, red.)."

Beluister het gesprek met longarts Geert Verleden in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet