Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Winter van

"Stemrecht is directe manier om mee te kunnen doen aan het beleid"

ma 12 feb. - 1:03

Nozizwe Dube kijkt met veel trots terug op haar zes jaar als vrijwilliger bij de Vlaamse Jeugdraad, waarvan drie als voorzitter. Niet in het minst omdat ze in die tijd mee het thema van stemrecht vanaf 16 op de agenda heeft kunnen plaatsen.
Nozizwe Dube

Nozizwe Dube is student rechten en was tot voor kort voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. Na zes jaar ziet ze een mooie evolutie. "Als jongere moet je af en toe harder schreeuwen, maar er is vandaag bij beleidsmakers vaker de reflex om ook te luisteren wat jongeren denken."

Onbegonnen debat

Met haar als voorzitter bracht de Vlaamse Jeugdraad stemrecht vanaf zestien op de agenda. "Toen ik begon was dat nog een onbegonnen debat", vertelt ze. Dat het uiteindelijk niet werd ingevoerd voor de verkiezingen van oktober dit jaar is jammer, maar Dube is hoopvol. 

Toen ik bij de Vlaamse Jeugdraad begon was stemrecht vanaf zestien nog een onbegonnen debat

"Uiteindelijk zijn we blij dat we dit als team zover hebben gebracht. Het is uitvoerig in de media gekomen en er is wél een duidelijk signaal gegeven dat jongeren ervan wakker liggen." 

Mondig

Zijn jongeren wel genoeg betrokken om al te stemmen vanaf zestien? "Er zijn mondige zestien- en zeventienjarigen die weten wat ze willen en mee willen beslissen. Naast kanalen als de Vlaamse Jeugdraad, is stemmen een manier om dat te doen. Die directe manier, weegt bovendien meestal zwaarder door op het beleid."

Dat jongeren ook electoraal meer zeggenschap mogen krijgen, illustreert Dube met het voorbeeld van het Brexit referendum. "Veel jongeren stemden anders en zijn nu teleurgesteld. Ze wilden nog op erasmus of zijn niet meer zeker van bepaalde jobkansen."

Jongeren zijn nog niet talrijk aanwezig in besluitvorming, dus we moeten soms meer duwen om gehoord te worden

Bovendien zegt ze, het gaat niet over stemplicht maar stemrecht. "Het is belangrijk dat jongeren worden meegenomen naar besluitvormingsorganen. Jongeren zijn er nog niet talrijk genoeg aanwezig, dus we moeten soms meer duwen om gehoord te worden."

"Het samenkomen van verschillende generaties in besluitvorming, zorgt ervoor dat verschillende perspectieven worden meegenomen in het beleid", besluit ze. 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet