Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Stijn Baert: “Elk beroep is op de één of andere manier zwaar”

di 5 jun. - 11:04

Vakbonden en werkgevers presenteerden onlangs een lijst met zware beroepen waarmee ze naar de regering trokken. Arbeidseconoom Stijn Baert (Universiteit Gent) ging zelf aan de slag met de vooropgestelde criteria en kwam tot een andere lijst.
Bouwvakker rekent Baert tot de zware beroepen

De vier kenmerken van een zwaar beroep zijn fysieke belasting, slechte werkuren, gevaarlijke omstandigheden en stress. Die overheidscriteria toetste Baert aan een grote dataset. “Ik heb me gebaseerd op een onderzoek met 44.000 Europeanen, onder wie 4.000 Belgen”, zegt hij in ‘Nieuwe Feiten’. Op basis van die bevragingen kwam hij aan een eigen top tien van zware beroepen, die hij zelf nog eens verdeelt in twee categorieën.

Tot de eerste categorie rekent hij de arbeiders. Mensen in de transport- en vervoerssector, zoals buschauffeurs, truckers en scheepslui, behoren tot de tweede categorie. “Enerzijds moeten zij op verschillende tijdstippen uitrukken. Scheepslieden zijn bovendien vaak langer weg. En anderzijds komt ook de stress naar voren”, zegt Baert.

Twijfelgevallen

Naast de tien zwaarste beroepen kwam Baert ook tot een lijst met een heleboel twijfelgevallen. Beroepen als vuilnisophaler, verpleger of politieagent scoren voor sommige criteria wel hoog, maar op de combinatie van de vier net niet hoog genoeg. “Elk beroep is op de één of andere manier wel zwaar.” Sommige twijfelgevallen, met name verpleegkundigen, kunnen volgens Baert echter nog opschuiven naar boven. “Dit is geen finale lijst, mijn bedoeling is hiermee een schot voor de boeg te geven.”

Kritiek

Ondertussen kwam er ook al veel kritiek op de lijst van Baert. “Ik krijg heel veel mails waarin staat: Als ons beroep toch niet zwaar is, kom het dan maar eens een dag uitvoeren.” Ook uit politieke hoek was er interesse voor Baerts onderzoek, maar vele politici willen voornamelijk dat er schot in zaak komt.

Beluister hieronder het integrale interview met Stijn Baert in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet