Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Touché

Stijn Ilsen: “Als je iemand tegenkomt die een kind verloren is, wees niet bang om er een vraag over te stellen”

zo 8 mei - 2:23

Ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen omschrijft zichzelf als een techno-optimist en een man die graag anderen gelukkig maakt. Statistieken en feitenkennis bewijzen dat de wereld er ondanks alle onheil veel minder erg aan toe is dan we denken. Dit helpt hem te aanvaarden dat zijn biologische vader hem in de steek liet en dat één van zijn kinderen niet levensvatbaar bleek.
Stijn Ilsen

Momenteel kan je in de Antwerp Expo gaan kijken naar ‘SPACE – The Human Quest’, een unieke expo voor alle leeftijden die je meeneemt in de avontuurlijke wereld van de ruimtevaart. Op 17 mei zal ook ruimtevaartingenieur Stijn Ilsen te gast zijn op de expo om er te vertellen over zijn passie.

Ilsen maakt met zijn bedrijf verschillende technologische snufjes voor de ruimtevaart, zoals bijvoorbeeld satellieten. Zo heeft hij meegewerkt aan twee Belgische satellieten die nu rond de aarde zweven. “Het geeft een bijzonder gevoel als je jouw creatie ziet vertrekken. Dat is heel emotioneel. Het is echt ongelooflijk als je zoiets kan meemaken", vertelt Ilsen.

Hij vindt het ook belangrijk om zijn passie voor de ruimtevaart door te geven aan de volgende generatie. "Als je droomt van een job in de ruimtevaart, hoef je heus niet naar Amerika te verhuizen. In België kan je al enorm veel doen", legt Ilsen uit.

Verlies

Ilsen en zijn vrouw hebben 5 kinderen, maar eentje loopt niet in het huis rond. In 2009 verloren ze hun dochtertje Janne. "Janne is overleden in de buik van haar mama toen ze 36 weken oud was. Ze heeft heel veel pech gehad. Die gebeurtenis was levensveranderend voor mijn vrouw en ik, maar het heeft ons wel dichter bij elkaar gebracht. We hebben veel verdriet gehad, maar hebben het samen een goede plaats kunnen geven”, vertelt Ilsen. “Mijn vrouw heeft sindsdien veel vrijwilligerswerk gedaan in organisaties die zich inzetten op het verwerkingsproces nadat je een kind verloren hebt. Daar heeft ze veel lotgenoten leren kennen en ook de gesprekken met die mensen hebben ons geholpen.”

”Als je iemand tegenkomt die een kind verloren is, wees dan niet bang om er een vraag over te stellen. Er zullen er zijn die er niet op kunnen antwoorden, omdat het te pijnlijk is. Maar als ze liever zwijgen, zeggen ze het wel. Het delen van je verdriet kan wel degelijk helpen. Wij proberen elk jaar rond de verjaardag van Janne tijd te maken om aan haar te denken en over haar te praten, soms met de nodige tranen. Maar dat is elk jaar een bijzonder mooie dag”, besluit Ilsen.

Luister naar het gesprek via Radio 1 Select of de podcast van 'Touché'

Dit zijn de onderwerpen die ter sprake kwamen:

BOEK

Stijn schreef samen met Angelique Van Ombergen ‘Reis naar de sterren’, een ruimteboek voor kinderen. 

De mama van Stijn, Dianne Nuyts, schreef ‘Krijtwit’. 

Het gaat beter met de wereld dan vroeger. Dat leerde Stijn uit ‘Feitenkennis’ van Hans Rosling.

TEKST

Stijn las een fragment voor uit ‘De kleine prins’ van Antoine de Saint-Exupéry.

Toen de kleine prins was ingeslapen, nam ik hem op in mijn armen en vervolgde mijn weg. Ik was ontroerd. Ik had het gevoel dat ik een heel broze schat bij mij droeg. Méér nog, dat er niets kwetsbaarder op de aarde bestond, dan dit kind in mijn armen. In het maanlicht keek ik naar zijn bleke voorhoofd, zijn haren, beroerd door de wind, zijn gesloten ogen en ik zei tot mezelf: wat ik hier zie is maar de schors. Het belangrijkste is onzichtbaar…

FILM

Dé tip voor een ruimtevaartfilm? ‘Apollo 13’ van Ron Howard.

KUNST

Stijn had vroeger een poster van ‘Het rijk der lichten’ (‘L'empire des lumières’) van René Magritte.

BOODSCHAP

“Maak je niet te veel druk om de kleine dingen in het leven. Besef dat de wereld een mooie plaats is en dat er veel mensen zijn die proberen van de wereld een nog betere plaats te maken. Alle mensen deugen. Ga ervan uit dat iemand altijd het beste met je voor heeft en als je toch een conflict hebt: vraag jezelf dan af waarom dat is en kom dan tot een oplossing.”

MUZIEK 

  • Life on Mars - Jasper Steverlinck
  • Il signore di Baux - Angelo Branduardi
  • Strawberry Swing - Coldplay
  • Lost but won - Hans Zimmer (uit de film ‘The Rush’ over Niki Lauda)
  • Soundtrack van ‘Apollo 13’ - James Horner
  • Brother - Sam Bettens
  • Somewhere over the rainbow - Israel Kamakawiwo'ole
  • Dicht bij mij - Bart Peeters ft Tutu Puoane
  • Divenire - Ludovico Einaudi
  • Vivaldi's Four Seasons Recomposed - Max Richter

Touché gemist? Abonneer je dan snel hier op de podcast   
Een overzicht vind je terug in het Touché archief! 

Luister ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet