Strafrechter veroordeelt 'Eveline' tot celstraf van 4 jaar met uitstel voor ontfutselen naaktbeelden
do 7 nov. - 6:00
De rechtbank acht bijna alle feiten bewezen. Gregory R. wordt dus veroordeeld voor onder meer voyeurisme, het verspreiden van seksueel getinte beelden zonder toestemming, valsheid in informatica en belaging. Ook het bezit van beelden van seksueel kindermisbruik staat voor de rechtbank vast.
Het parket had tijdens de zitting in oktober een straf van 40 maanden met uitstel gevraagd, maar voor de Gentse strafrechter is een zwaardere straf dus nodig. De voorzitter noemt de feiten "uiterst zwaarwichtig". Het bezit van de misbruikbeelden vindt hij "verwerpelijk en onaanvaardbaar".
Toch legt de rechtbank geen effectieve gevangenisstraf op. De rechter benadrukt dat het in de eerste plaats belangrijk is dat R. zich laat behandelen voor zijn seksuele problematiek. De beklaagde handelde volgens hem "niet vanuit een overwegend criminele ingesteldheid, maar vooral als gevolg van zijn psychische en seksuele gebrekkigheid".
Zo'n behandeling is onmogelijk in een cel, aldus de voorzitter. Daarom komt R. nu onder voorwaarden vrij. Als R. opnieuw zou hervallen, moet hij zijn celstraf wel effectief in de gevangenis uitzitten.
De tweede beklaagde, die enkel terechtstond voor het verspreiden van de beelden, krijgt een opschorting van de uitspraak. Hij heeft volgens de rechtbank altijd zijn voorwaarden nageleefd en ook uit zijn fouten geleerd.
Burgerlijke partijen krijgen schadevergoedingen
De zaak kwam 4 jaar geleden aan het licht, toen er naaktbeelden van onder anderen Stan Van Samang, Sean D'hondt en Peter Van de Veire op het internet verschenen. De 3 mannen bleken, net als talloze andere slachtoffers, in de val gelokt te zijn door een 'catfisher' (iemand die met een vals profiel mensen online benadert om gevoelige gegevens te verkrijgen).
Gregory R. werd, samen met een andere verdachte, snel na de feiten gearresteerd. Hij werd verschillende keren onder voorwaarden vrijgelaten, maar telkens opnieuw aangehouden omdat hij keer op keer gelijkaardige feiten pleegde.
De meeste burgerlijke partijen, onder wie Sean D'hondt, Stan Van Samang en Peter Van de Veire, krijgen nu schadevergoedingen toegekend. De vorderingen van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en Toerisme Vlaanderen worden afgewezen.
Rechtbank geeft "duidelijk signaal"
Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Peter Van de Veire, is tevreden met de uitspraak. "De rechtbank geeft een duidelijk signaal: het verspreiden van naaktbeelden is strafbaar. Je mag het privéleven van mensen, ook dat van bekende mensen, niet zomaar op de straatstenen gooien."
De rechtbank hield bij het bepalen van de straf ook rekening met de manier waarop R. te werk ging. Volgens haar gingen de slachtoffers er verkeerdelijk van uit dat ze met iemand anders aan het communiceren waren. "Hun vertrouwen werd geschaad, terwijl vertrouwen broodnodig is om je eigen seksualiteit te kunnen beleven."
Onder meer daardoor krijgt de man naast een voorwaardelijke celstraf dus ook een verbod op sociale media opgelegd. De rechter zegt daarover dat er momenteel weinig regels bestaan over de manier waarop mensen zich op het internet moeten gedragen. "Het is dus aan iedere gebruiker om de bestaande regels zelf toe te passen."
Daartoe was R. duidelijk niet in staat. Volgens de rechtbank ging het om een "spel" tussen de beklaagden waarbij ze onderling beelden uitwisselden. "Ze hebben daarbij enkel rekening gehouden met hun eigen lusten", aldus de voorzitter.
Daarom is een verbod op sociale media dus gepast. Woordvoerder Peter Catthoor bevestigt dat ook het gebruik van een applicatie als WhatsApp onder dat verbod valt.
Naast de gevangenisstraf en het verbod krijgt R. ook nog een geldboete met uitstel, zodat er voorrang kan gegeven worden aan het betalen van de schadevergoedingen aan de slachtoffers. Ten slotte wordt de man ook voor 5 jaar uit zijn rechten ontzet.
Bron: vrtnws.be en De Ochtend