Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Straks geen koala's meer?

di 3 mei - 17:54

Straks geen koala's meer?

Volgens een onderzoek dat vandaag is voorgesteld aan de Australische senaat gaat het nog slechter met de beer-die-niet-drinkt dan gedacht. ('Koala' zou 'drinkt niet' betekenen in een uitgestorven aboriginaltaal).

Enfin, hij sterft niet van de dorst, of toch niet bij normale omstandigheden, want koala's krijgen genoeg vocht binnen via de eucaliptusbladeren die ze consumeren. Maar bij extreme warmte en droogte zoals in de zomer van 2009 moet een koala van 5kg toch een liter per dag kunnen drinken om te overleven

Er zouden momenteel in Australië geen 100.000 koala's meer leven, de populatie duikt daarmee onder een kritische grens. Aan het begin van de 20ste eeuw, toen de koala bijna uitgeroeid was door de jacht, waren er meer.

Koala's hebben last van de dingen waar alle bedreigde soorten mee kampen: verstedelijking, klimaatopwarming (droogte), vernietiging van hun biotoop (ontbossing). Daarnaast hebben grote bosbranden, ziektes (chlamydia) en een retrovirus ook lelijk huisgehouden.

Maar, zeggen Australische wetenschappers, bomen planten zou al een geweldig verschil kunnen maken. Mocht u daar zin in hebben, dan kan u hier zo'n beelderige buidelbeer adopteren.

Off topic: ook 'koala' was niet zo lang geleden de codenaam voor een operatie.

Lees en beluister ook

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet