Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij lezen

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: De Ochtend

De Ochtend

Strengere regels voor schenkingen gaan al in op 1 januari volgend jaar, zegt Vlaams minister-president Matthias Diependaele

spotlight

za 19 okt. - 8:00

De nieuwe regels voor schenkingen gaan al vanaf 1 januari 2025 in. Dat schrijft Het Laatste Nieuws, Vlaams minister-president Matthias Diependaele (N-VA) bevestigt het in 'Het ontbijt' in De Ochtend op Radio 1. Wie vanaf dan geld of vastgoed wil schenken zonder erfbelastingen te moeten betalen, zal vanaf dan 5 jaar in leven moeten blijven, in plaats van 3 jaar nu. Anders is alsnog erfbelasting verschuldigd.
Met de verlengde 'verdachte periode' wil de Vlaamse regering mensen aansporen vroeger na te denken over hun nalatenschap.
© VRT

Het schenken van geld, aandelen, vastgoed of andere roerende en onroerende goederen is een manier om de hoge erfbelastingen te vermijden. Een schenking kan je officieel laten registreren, maar je kan er ook voor kiezen om dat niet te doen. In dat laatste geval geldt dat de schenker ná de schenking nog minstens 3 jaar in leven moet blijven. Anders moet de ontvanger alsnog erfbelasting betalen op de volledige waarde.

In het Vlaams regeerakkoord was afgesproken dat die termijn verlengd wordt van 3 naar 5 jaar, maar het was nog niet meteen duidelijk wanneer dat zou ingaan. Vlaams minister-president Matthias Diependaele heeft daarover nu duidelijkheid verschaft. "Dat zal ingaan op 1 januari volgend jaar", zegt hij in 'Het ontbijt' met Michaël Van Droogenbroek in De ochtend op Radio 1.

Waarom vindt de Vlaamse regering het belangrijk om die 'verdachte periode', zoals die termijn genoemd wordt, te verlengen van 3 naar 5 jaar? "Het is een economisch principe waarbij we mensen een duwtje in de rug willen geven om sneller een schenking te doen, omdat die middelen dan sneller terug in omloop komen en economisch besteed worden", zegt Diependaele.

"Het is de bedoeling dat mensen vroeger en sneller gaan nadenken over wat er met hun erfenis of nalatenschap moet gebeuren. We zijn een van de landen met het hoogste bedrag aan spaargelden op de spaarboekjes, we willen ervoor zorgen dat dat sneller in omloop komt."

Voor alle duidelijkheid: de verlenging van de 'verdachte periode' van 3 naar 5 jaar geldt enkel voor schenkingen vanaf 1 januari 2025. Het is niet de bedoeling dat die 5 jaar ook voor bestaande regelingen geldt.

Geregistreerde en niet-geregistreerde schenkingen

Schenkingen kan je doen zonder ze te laten registeren bij bijvoorbeeld een notaris. Je kan ze ook laten registreren. Op dat moment betaal je een schenkbelasting, maar die is nog altijd veel lager dan de erfbelasting. Als je een schenking registreert, zal de ontvanger nooit erfbelasting moeten betalen. Daarmee omzeil je dus ook de verdachte periode van 3 (en vanaf 1 januari 5) jaar.

Voor schenkingen van roerende goederen in rechte lijn en tussen partners betaal je 3 procent schenkbelasting. Voor schenkingen aan alle andere personen, betaal je 7 procent. Voor schenkingen van onroerende goederen wordt in schijven gewerkt.

Minister-president Diependaele zegt dat de tarieven op schenkbelastingen voorlopig niet veranderen.

Nog geen duidelijkheid over nieuwe tarieven van erfbelasting

Ook een hervorming van de erfbelasting staat in het regeerakkoord van de Vlaamse regering. De erfbelasting moet volgens de regering naar omlaag. "We hebben de principes daarvan vastgelegd, maar het eigenlijke systeem is nog niet afgeklopt", zegt Diependaele.

"Dat zal pas bij de begrotingsopmaak voor 2026 gebeuren, dus volgend jaar. Vlaams minister van Begroting Ben Weyts zal tegen die tijd een voorstel moeten uitwerken. Maar over de exacte percentages van erfbelasting zijn nog geen afspraken gemaakt."

Bron: De Ochtend en vrtnws.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet