Nieuwe Feiten
"Stroomgeleidende bacteriën kunnen een belangrijk verschil maken in de vergroening van onze elektronica"
vr 17 sep. - 7:55
Ken je de PhD Cup? Het is een wedstrijd waarin Scriptie vzw wetenschappers oproept om de kern van hun jarenlange doctoraatsonderzoek met het brede publiek te delen. Zestien fascinerende onderzoeken haalden de selectie. En één van de geselecteerden is dokter in de biofysica Robin Bonné.
"Stroomgeleidende bacteriën kunnen een belangrijk verschil maken in de vergroening van elektronica"
Een smartphone gemaakt van bacteriën, het klinkt misschien gek, maar het zou wel eens kunnen in de toekomst. Althans, dat zegt biofysicus Robin Bonné. Hij onderzocht gedurende zijn doctoraat bacteriën die stroom kunnen geleiden. "Een tiental jaar geleden heeft men bacteriën ontdekt die niet uit 1 cel bestaan, maar die zich vastketenen aan elkaar zodat ze een centimeterlange ketting vormen. Deze ketting vormen ze zodat de bovenste cellen zuurstof kunnen vergaren en de cellen van de onderste laag van de ketting tegelijkertijd voedingsstoffen kunnen opnemen. Vervolgens gebeurt de uitwisseling van deze twee stoffen, waarbij het voedsel naar boven gebracht wordt en de zuurstof naar de onderste cellen van de ketting wordt geleid. Deze uitwisseling is vergelijkbaar met een stroomuitwisseling in elektronica", vertelt Bonné.
"We hebben de bacteriën uit hun omgeving gehaald en vervolgens tussen twee elektrodes geplaatst. Hoewel de bacterie reeds gestorven was, bleek hij wel nog steeds dezelfde stroomgeleidende functies te bevatten. Dit zou kunnen betekenen dat in de toekomst we beroep kunnen doen op bacteriën om vervuilende elektronicastoffen te vervangen."
Wat is dan juist het nut van het onderzoek? "We verbruiken op een razende snelheid onze elektronica, waardoor onze elektronische afvalberg blijft groeien. Slechts 20% van onze elektronische onderdelen kunnen gerecycleerd worden, de rest blijft in de natuur achter. Als we ervoor kunnen zorgen dat onze elektronica in de toekomst uit biologische onderdelen bestaan, dan kunnen onze smartphones op de composthoop belanden in plaats van op een afvalberg. Op deze manier kunnen stroomgeleidende bacteriën een belangrijk verschil maken in de vergroening van onze elektronica", besluit Bonné.
Beluister het gesprek met Robin Bonné in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select.
Bron: phdcup.be en 'Nieuwe Feiten'
Lees ook:
Een doctoraat in drie minuten: zestien wetenschappers strijden om de Vlaamse PhD Cup
"Strenge wetten tegen mishandeling en verkrachting bestonden al in de middeleeuwen"
Werkt draadloos internet over vijf jaar via onze lampen in huis?