Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Supermarkten beperken aankoop bloem en olie door grote vraag: "Er is geen tekort maar consument vreest prijsstijgingen"

za 19 mrt. - 6:55

Enkele supermarkten in ons land beperken vanwege een erg grote vraag de verkoop van bepaalde basisproducten. Bij Colruytgroep mogen klanten per kassaticket maximaal twee stuks olie en twee stuks bloem kopen. Lidl beperkt dan weer de verkoop van zonnebloemolie, groenteconserven en toiletpapier. Beide supermarkten benadrukken dat er geen tekorten zijn, maar dat het om een preventieve maatregel gaat.
Colruyt

De afgelopen dagen werd er in de media bericht over een stijging van de voedselprijzen, een gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Zo staan beide landen bekend als "de graanschuur van Europa", samen zijn ze goed voor een kwart van de wereldwijde export van tarwe. Ook voor een tekort aan zonnebloemolie werd al luidop gevreesd: bijna de helft van die olie komt uit die twee landen.

En dat laat zich nu voelen in onze supermarkten. Daar is een grote vraag naar producten zoals zonnebloemolie, bloem en zelfs groenteconserven uit vrees voor verdere prijsstijgingen.

Colruyt (en Okay)

"We hebben vandaag een bevoorrading die zeker voldoende is voor de gewone consumptie van die producten", klinkt het bij Colruyt. "Maar de laatste dagen merken we dat de consumptie van die producten niet meer gewoon is. Sinds vanochtend hangen er affiches bij de bloem- en olieproducten, met de vraag aan onze klanten om maximaal twee stuks te kopen."

"Het is een voorzorgsmaatregel", benadrukt de woordvoerster. "Er is voldoende voor iedereen, wij willen gewoon vragen dat iedereen rustig blijft. Als iedereen nu alle bloem- en olieproducten gaat opkopen, zitten we in dezelfde situatie als in 2020 (bij de start van de coronacrisis begonnen mensen te hamsteren, red.). Dat is allemaal kennis die we toen hebben opgedaan: we willen nu rede brengen, zodat we die normale consumptie kunnen behouden en onze medewerkers voldoende tijd hebben om de rekken tijdig weer aan te vullen. Elke dag komen er nog olie- en bloemproducten toe in onze winkels."

Lidl

Bij Lidl beperken ze ook de verkoop van groenteconserven: daar zijn per klant slechts twee groenteconserven (van dezelfde soort) toegelaten, net als zonnebloemolie. Klanten mogen ook maximaal drie pakken toiletpapier per keer aankopen. "We hebben gemerkt dat de vraag stijgt en op die manier willen we iedereen goed informeren: als we de vraag genoeg spreiden, zal er voldoende volume zijn", klinkt het daar.

De andere supermarkten

Ook bij Delhaize en Albert Heijn merken ze dat bepaalde producten heel vlot de deur uitgaan, maar daar wordt de verkoop nog niet beperkt. Delhaize roept klanten wel op om niet meer te kopen dan nodig is. Ook Carrefour legt geen limieten op.  Net als Aldi: "Voorlopig gaan we de verkoop niet beperken. We merken wel een grotere vraag naar zonnebloemolie, bloem en pasta. Maar we kennen geen stockproblemen."

Beluister het gesprek met Professor Gino Van Ossel in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Luister ook: 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet