Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Sven Speybrouck start online videoreeks over boeken

di 23 apr. - 5:11

Op Wereldboekendag (23 april) begint Sven Speybrouck aan een reeks videogesprekken met boekenliefhebbers. De reeks heet 'Achterflap. Sven Speybrouck op zoek naar een goed boek' en wordt een wekelijkse rubriek op het boekenplatform langzullenwelezen.be.
Sven Speybrouck en Charlotte Monbailleu

Het boekenplatform langzullenwelezen.be werd vorig jaar gelanceerd door de VRT en krijgt nu een update: niet alleen een plek waar boekenliefhebbers informatie over boeken kunnen vinden en delen, maar ook een verzamelplaats voor alle programma’s en items van de diverse VRT-netten waarin boeken en literatuur aan bod komen. Daarnaast bevat langzullenwelezen.be voortaan ook een boek in de kijker en andere redactionele tips over recente boeken en literaire events. En dus ook de nieuwe videoreeks van Sven Speybrouck.

Hieronder kan je de eerste aflevering van 'Achterflap' bekijken. Daarin ontmoet Sven in Boekenhuis Theoria in Kortrijk de 20-jarige Charlotte Monbailleu, een studente politieke wetenschappen. Ze praten over haar drie favoriete boeken.

(lees verder onder de video)

Verscheiden lezers, verscheiden boeken

Voor 'Achterflap. Sven Speybrouck op zoek naar een goed boek' trekt Sven wekelijks naar een leesclub, een leescafé of een andere plaats waar boekenfans elkaar vinden. Hij praat er met gepassioneerde lezers over hun liefde voor boeken. In elke aflevering stelt één boekenliefhebber zijn of haar drie favoriete boeken voor. De boeken vormen het uitgangspunt voor een gesprek over het plezier van het lezen en de rol die boeken in ons leven spelen. De lezers die Sven ontmoet, zijn even verscheiden als de boeken die ze koesteren.

Ze nemen Sven en de kijkers mee op reis door een wereld van boeken: van de Vlaamse Velden in de Eerste Wereldoorlog (Woesten, Kris Van Steenberge) naar Zuid-Tirol ten tijde van het fascisme (Eva slaapt, Francesca Melandri), van Kiekeboe naar de winnares van de Herman de Coninckprijs voor Poëzie (Habitus, Radna Fabias), van het totalitarisme (The last interview, Hannah Arendt) tot het postkolonialisme (Witte onschuld, Gloria Wekker), van debutant Sally Rooney tot literaire grootheid Jonathan Coe en van Ilja Leonard Pfeijffer tot Dimitri Verhulst.

Enthousiaste lezers kunnen je goesting geven om een boek te lezen

— Sven Speybrouck

Sven Speybrouck: “Lang geleden, toen de dieren nog spraken, heb ik ooit eens een boekenprogramma bedacht en gepresenteerd op Eén. Dat heette ‘Alles uit de kast’. Het vertrok van hetzelfde idee als ‘Achterflap’: dat enthousiaste lezers je, net zo goed als schrijvers, goesting kunnen geven om een boek te beginnen lezen. Dat is nu, dertien jaar later, nog altijd zo. Het is zalig dat ik opnieuw kan doen wat ik al die tijd ben blijven doen, op de radio, op café, aan mijn eigen keukentafel of op de trein: luisteren naar mensen die met veel liefde over boeken praten.”

Langzullenwelezen.be: nog meer boekennieuws en leesbeleving

Langzullenwelezen.be werd in het voorjaar van 2018 gelanceerd als een digitaal platform waar boekenliefhebbers informatie over boeken kunnen vinden en delen. Ze kunnen er hun favoriete boekenlijst samenstellen in een virtuele ‘boekenkast’ en snuisteren in die van andere lezers, boekentips geven en leesinspiratie opdoen. De community van Langzullenwelezen telt momenteel ruim 9000 geregistreerde lezers.

Het aanbod van langzullenwelezen.be wordt vanaf nu uitgebreid.

Naast de nieuwe rubriek 'Achterflap' vind je op langzullenwelezen.be voortaan ook de boekenitems uit de programma's van diverse VRT-merken. Dat gaat van gesprekken in Culture Club, Interne keuken en Touché op Radio 1 over De Madammen op Radio 2 en Planeet De Cock op MNM tot Pompidou op Klara. Maar ook auteurs in Van Gils & gasten of De zevende dag op Eén, De Afspraak en Winteruur op Canvas of de boekentips van Ketnet. Veel video en audio dus, maar ook online-bijdragen zoals De vijf boeken die het leven van … hebben veranderd op VRT NWS.  Een soort VRT NU voor boeken, zeg maar. Zo wordt het redactionele boekenaanbod van VRT stevig verankerd in langzullenwelezen.be. En  omgekeerd.

In Boek in de kijker geven de redacties van de verschillende VRT-netten om beurt tips over het nieuwe boekenaanbod. Alle genres komen daarbij aan bod.

En wie al dat boekennieuws wekelijks in zijn mailbox wil krijgen, kan zich abonneren op de LZWL-nieuwsbrief, waarin telkens ook een boekenblog of een recensie van een lezer wordt uitgelicht.

Heel wat nieuwigheden dus met als rode draad boeken en mensen die van boeken houden.

Langzullenwelezen.be is een initiatief van VRT in samenwerking met Boek.be.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet