Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Sven Tuytens, correspondent in Spanje: "De dokters moeten nu keuzes maken"

di 24 mrt. - 7:05

In Spanje blijft het aantal doden door het coronavirus sterk toenemen. Er zijn al meer dan 2.000 mensen gestorven. Volgens correspondent Sven Tuytens verspreidt de epidemie zich in Spanje nu sneller en op grotere schaal dan in Italië. "De dokters moeten keuzes maken. Enkel mensen die jonger zijn dan 60 jaar worden nog gered", zegt hij in 'De Ochtend'.
In Madrid is een schaatsbaan omgevormd tot mortuarium om de lijken te bergen (© AFP)

De laatste 24 uur zijn er 500 mensen gestorven aan het coronavirus in Spanje. "In bepaalde regio's waar er tot voor kort geen problemen waren, worden nu ook besmettingen vastgesteld", zegt Sven Tuytens. "Dat is verontrustend, want we zitten nu al in de tweede week van de lockdown."

"Het grote probleem is dat de maatregelen in Spanje heel licht werden opgenomen. Mensen beschouwden het als een vakantie. Net na het bekendmaken van de lockdown zijn er heel veel Spanjaarden naar de kust of naar hun huis in een of ander dorp vertrokken en dat was echt niet de bedoeling. Daardoor is het virus op zeer korte tijd verspreid. De Spaanse overheid is veel te laat begonnen met repressieve acties, zoals het uitschrijven van boetes. Dat gebeurt nu wel."

"In Spanje mogen mensen enkel buitenkomen om eten te gaan kopen of naar de apotheek te gaan. Voor de rest moeten ze binnenblijven. Mensen die toch gaan wandelen of naar buiten komen zonder reden, worden nu wel beboet."

Volgens Tuytens begint het nu pas door te dringen bij veel Spanjaarden dat de situatie ernstig is. "Nu beginnen de mensen de maatregelen na te leven, nadat er zoveel doden gevallen zijn. Je ziet niemand meer op straat. Madrid is bijvoorbeeld een dode stad geworden. Ook het economische leven is helemaal stilgevallen. Tot vorige week gingen mensen nog werken, maar nu liggen hele sectoren stil, zoals de auto-industrie en de toeristische sector."

In Madrid is er gisteren een schaatspiste omgevormd tot mortuarium

Ondertussen staat het gezondheidssysteem in Spanje onder zware druk. "De ziekenhuizen kunnen het niet aan", zegt Tuytens. In Madrid is er een groot congrescentrum omgebouwd tot een extra ziekenhuis. "Dat is een ziekenhuis met 5.500 bedden, maar op dit moment heeft dat maar een capaciteit voor 100 personen in spoedgevallen, omdat er gewoon geen materiaal is. Dokters moeten nu keuzes maken. Er worden alleen nog mensen gered die jonger zijn dan 60 jaar. Op dit moment naar spoedgevallen gaan, is dus levensgevaarlijk geworden in Spanje."

Ook de mortuaria  kampen met problemen. "De lijken stapelen zich op. In Madrid is er gisteren een schaatspiste omgevormd tot mortuarium. Het leger is zelfs opgeroepen om de lijken uit de ziekenhuizen naar daar te brengen. Daar liggen die lichamen nu te wachten op een begrafenis of crematie."

Beluister het gesprek met Sven Tuytens via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet