Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Sweethearts

za 2 feb. - 3:54

Stay away from the dance halls! was een van de vele waarschuwingen die Britse soldaten kregen toen de landing in Normandië op stapel stond. Bij de militaire uitrusting hoorde het boekje "Instructions for British servicemen in France". Let op voor aantrekkelijke vrouwen, jong en oud, die in Frankrijk verre van bedeesd zijn. Gedraag je als een verstandig man. Doe je dat niet, besmeur je het blazoen van de Britse militair.
Sweethearts, Dirk Musschoot

‘If you should happen to imagine that the first pretty French girl who smiles at you intends to dance the can-can or take you to bed, you will risk stirring up a lot of trouble for yourself – and for our relations with the French’, staat er te lezen, naast uitspraaktips: Bonjewer, commont-allay-voo.

Het heeft niet of nauwelijks geholpen. Ook in Vlaanderen werden de bevrijders met open armen ontvangen. Jonge mannen die ver van huis waren en liefde en warmte te kort kwamen, toegejuicht door meisjes en jonge vrouwen in een land dat jarenlang bezet was, en waar de mannen ofwel te jong ofwel te oud waren. Veel Vlaamse meisjes werden verliefd op een van de bevrijders. En vice versa.

Dirk Musschoot heeft de voorbije jaren een paar tientallen van die Brits-Belgische koppels opgezocht en het verhaal van hun oorlogsverliefdheid opgetekend. Voor zover dat nog mogelijk was, vaak is slechts één van de twee nog in leven, soms geen van beiden en hoorde Dirk het verhaal uit de mond van hun kinderen en kleinkinderen. 

Zaterdag zit Dirk Musschoot bij ons, en zal zijn boek Sweethearts midden op de Interne Keukentafel liggen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet