Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Symbolische actie in Schaarbeek voor verkeersveiligheid: "Enkele hardrijders kunnen hele wijken terroriseren"

do 20 jun. - 7:43

In het centrum van Schaarbeek hebben een vijftigtal inwoners vanochtend een symbolische actie gehouden voor meer verkeersveiligheid. Ze gingen een tijdlang op het kruispunt liggen waar precies een week geleden een meisje werd aangereden door een bestuurder die vluchtmisdrijf pleegde. "We moeten ons hele mobiliteitsbeleid in vraag durven stellen."
© Belga (Nicolas Baras)

Na het zoveelste verkeersongeval in Schaarbeek heeft het burgercollectief 1030/0 opnieuw actie gevoerd. Een vijftigtal buurtbewoners en sympathisanten gingen, onder politiebegeleiding, een paar minuten op straat liggen. "Dat moet symboliseren dat we er genoeg van hebben", vertelt Pieter Fannes van 1030/0 in 'De Ochtend'. "Het leeft hier heel hard. Je voelt dat op straat, maar ook op sociale media."

Waarom is verkeersveiligheid in Nederland en in Scandinavische landen wel een prioriteit en komt het hier altijd achteraan?

Het collectief werd anderhalf jaar geleden opgericht, kort nadat De Standaard-journaliste Stephanie Verbraekel in Schaarbeek werd doodgereden. Door acties en gesprekken met de lokale autoriteiten heeft het al wel wat kunnen bekomen, zegt Fannes. "Zo is er een algemene zone 30 in Schaarbeek. Ook zijn de politiecontroles verdubbeld."

Moeilijker lijkt het om aanpassingen te bekomen in het wegbeeld, zoals versmallingen of fietspaden. "De ambitie ligt niet hoog genoeg", vindt Fannes. "In heel België niet trouwens. We moeten heel ons mobiliteitsbeleid in vraag durven stellen. Waarom is verkeersveiligheid in Nederland en in Scandinavische landen wel een prioriteit en komt het hier altijd achteraan?"

(lees verder onder de foto)

Zwaardere straffen

Fannes wijst er in de eerste plaats op dat de enkele hardrijders veel forser moeten worden aangepakt. "Die kunnen hele wijken terroriseren door hun gedrag." Daarvoor moet de pakkans nog verder omhoog, vindt hij. "En we moeten durven kijken naar strengere straffen voor recidivisten en mensen die met opzet snel door de straat sjezen."

Het collectief 1030/0 probeert het thema nu ook op de tafel van de Brusselse gewestregering te krijgen. "We hebben daarvoor een aantal contacten gepland met politieke partijen."

Beluister het gesprek met Pieter Fannes in 'De Ochtend':

Lees ook:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet