Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Synestheten hebben overactieve zenuwcellen

vr 18 nov. - 18:52

Synestheten hebben overactieve zenuwcellen

"Er gingen jaren voorbij zonder dat ik wist dat ik synestheet was. Voor mij was de lucht blauw, een tomaat rood en de vrijdag lichtgroen." Zo begint het mooie en verhelderende blogartikel 'Een dag uit het leven van een synestheet'.

Een synestheet 'lijdt' aan synesthesie, wat letterlijk "tegelijk waarnemen" betekent.  Een persoon met synesthesie vermengt zintuigelijke waarnemingen. Vaak zijn dat kleurervaringen bij het zien of horen van letters en cijfers. Of bij de dagen van de week. Maar kleuren kunnen voor een synestheet bijvoorbeeld ook een geur hebben, of woorden een smaak.  Dit filmpje maakt op een aparte manier een en ander duidelijk.

Aan de Universiteit van Oxford heeft men synestheten en 'gewone mensen' onderworpen aan een aantal experimenten. Daaruit zou blijken dat synesthesie veroorzaakt wordt door overactieve zenuwcellen in de visuele cortex. Daardoor gaan delen van de hersenen die normaal geen verbinding met elkaar aangaan dat wel doen. Synesthesie schijnt trouwens in de familie te zitten.

Als u synestheet bent, en u ervaart mensen als Vladimir Nabokov, Frank Zappa, Olivier Messiaen, Wassily Kandinsky, David Hockney, Pharrell Williams en Duke Ellington als goed gezelschap, dan, enfin u weet waar we naartoe willen.

Ook Franz Liszt ervoer kleuren bij muziek. Hij riep het orkest soms merkwaardige dingen toe als: "Een beetje meer blauw aub".

De nieuwe wetenschappelijke inzichten omtrent dit fenomeen zouden bijvoorbeeld ook kunnen helpen bij de behandeling van bepaalde visuele afwijkingen of leerstoornissen.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet