Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

Afbeelding van het programma: De Wereld Vandaag

De Wereld Vandaag

Terrassen open op 8 mei en avondklok wordt afgeschaft: dit heeft het Overlegcomité beslist

wo 14 apr. - 13:45

Het Overlegcomité heeft een kalender voor versoepelingen van de coronamaatregelen samengesteld. Naarmate de vaccinatiecampagne vordert en de bezetting van de bedden op intensieve zorg daalt, moet er de komende maanden stilaan meer mogelijk worden.
© Benoit Doppagne (Belga)

Het Overlegcomité van vandaag is een zware bevalling geworden.  Waar het aanvankelijk de bedoeling was om tegen de middagjournaals te landen, heeft het overleg tussen de verschillende regeringen nog tot een stuk in de namiddag geduurd door sterk tegengestelde standpunten aan de onderhandelingstafel.


Aan de ene kant snakken de bevolking en vele sectoren naar versoepelingen. Aan de andere kant staan experten op de rem omdat in de ziekenhuizen de afdelingen voor intensieve zorg vol liggen met zwaarzieke coronapatiënten.


Binnen het Overlegcomité waren vooral minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en premier Alexander De Croo (Open VLD) beducht voor al te snelle versoepelingen.


Kalender

Maar nu het einde van de paaspauze nadert, hebben de politieke leiders toch collectief een ei kunnen leggen, in de vorm van de volgende - voorwaardelijke! - kalender voor de komende maanden.
 

19 april

 • Op maandag 19 april gaan de scholen weer open met de maatregelen die voor de paaspauze werden genomen: voltijds contactonderwijs in de basisscholen en de eerste graad van het secundair, deeltijds afstandsonderwijs voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.
 • Ook komende maandag wordt het reisverbod naar EU-landen opgeheven. Wie na een verblijf van minstens 48 uur in een rode zone naar België terugkomt, moet wel een week in quarantaine gaan en zich laten testen op dag 1 en 7 na terugkomst. Dit geldt ook voor wie al gevaccineerd zou zijn. De politie zal dit ook controleren.
   

Lees ook:  Vanaf maandag 19 april mag je weer op (niet-essentiële) reis, maar dan moet je je wel aan deze regels houden
 

Premier De Croo benadrukt dat er nog altijd een negatief reisadvies geldt van en naar rode zones. "Dit is niet het moment om te gaan reizen", zei hij na het Overlegcomité.
 

23 april
 

Op 23 april komt het Overlegcomité van de verschillende regeringen opnieuw samen om de coronamaatregelen te evalueren.
 

26 april
 

 • Vanaf 26 april mogen we buiten weer afspreken met 10 mensen, in plaats van 4 nu.
 • Vanaf 26 april mogen ook de niet-medische contactberoepen zoals de kappers ook weer openen en hoeven we geen afspraak meer te maken om naar niet-essentiële winkels te gaan.
 • Op dit moment komt er ook ruimte voor piloot- en proefprojecten in verschillende sectoren, zoals cultuur, evenementen en sport. "Die moeten ons helpen de heropeningen goed te kunnen voorbereiden", zei premier De Croo hierover.
   

8 mei

Op voorwaarde dat de situatie op de diensten voor intensieve zorg in de ziekenhuizen verbeterd is, kunnen op 8 mei een groot aantal dingen weer plaatsvinden. Tegen dan wordt verwacht dat een groot deel van de 65-plussers gevaccineerd zal zijn.
 

Op dat moment wordt overgeschakeld naar het "buitenplan", waarbij allerlei activiteiten in de open lucht weer toegelaten worden:

 • Vanaf 8 mei, daags voor Moederdag, mogen dan de terrassen van cafés en restaurants weer opengaan.
 • Tegelijk wordt dan de avondklok vervangen door een samenscholings­verbod, waarbij je tussen middernacht en 5 uur maar met drie personen meer buiten mag samenkomen, tenzij je huishouden groter is. 
 • We zouden ook weer twee mensen binnenshuis mogen ontvangen. De bezoekers moeten wel leden van eenzelfde gezin zijn.
 • Buitensporten zonder publiek zouden ook weer worden toegelaten.
 • Georganiseerde jongerenactiviteiten in de buitenlucht staan dan ook in de planning, met maximaal 25 deelnemers. Bij georganiseerde binnen­activiteiten mogen dan maximaal 10 kinderen tot en met 12 jaar aanwezig zijn. 
 • Voor deze datum wordt ook vooropgesteld dat culturele activiteiten en erediensten in buitenlucht met maximaal 50 personen weer toegelaten worden.
 • Ook worden dan professionele rommelmarkten weer toegelaten en mogen pretparken weer opengaan.
   

Begin juni

Als de situatie op intensieve zorg tegen begin juni weer helemaal normaal is (minder dan 500 bezette bedden), komt er weer ruimte voor evenementen en kunnen de regels voor de zomerkampen worden opgesteld.

Ook binnen zouden er dan weer mogelijkheden ontstaan: meer sociale contacten, de opening van de binnenruimtes van de horeca, binnensporten en terugkeermomenten in allerlei sectoren.

Bron: vrtnws.be

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet