Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Interne Keuken

Thailand, de ideale bestemming voor mensen met dementie...

vr 27 sep. - 10:00

Kristof Bilsen heeft een documentaire gemaakt over Europese demente bejaarden die in Thailand verzorgd worden. Dat bestaat dus echt. Verlaten oudjes die ver van huis gedumpt worden. Dat is wat je dan zou verwachten. Eenzaamheid. Onrecht. Schrijnende toestanden. Dat is niet wat je krijgt. Het is veel subtieler dan dat. Veel complexer en menselijker. Maar daarom niet minder schrijnend. Een prachtfilm, al weten we nog altijd niet wat we er van moeten denken, en net daarom.
Mother

De film MOTHER speelt zich af in Thailand, waar Europese Alzheimerpatiënten door hun familie in de handen van Thaise zorgverleners worden achtergelaten.

Mijn eigen moeder ben ik verloren aan dementie

Voor Kristof Bilsen was het project meteen zeer persoonlijk. “Mijn eigen moeder ben ik verloren aan dementie”, vertelt hij in Interne Keuken. “Mijn vader heeft enorm lang thuiszorg gegeven, maar op een bepaald moment ging dat niet meer. Dus dan ging ik verder zoeken en ben ik terecht gekomen op een tehuis in Thailand”.

Het is niet zo dat oude, demente bejaarden zomaar in Thailand geparkeerd worden

Van zo’n onderwerp kan je een schandaal van maken, een sensatiebeluste documentaire maar het is veel complexer dan dat. Het is niet zo dat oude, demente bejaarden zomaar in Thailand geparkeerd worden, het is veel meer dan dat.

Je zou denken, alleen onmensen, verschrikkelijke mensen doen dat, maar dat blijkt helemaal niet zo te zijn. Voor die mensen vertrekt het vanuit een liefde, ze zoeken de beste oplossing voor de patiënt in kwestie en de slechtste voor hen, want zij moeten die persoon missen.

Bilsen volgde een Zwitsers gezin, vader, moeder en drie dochters. De moeder, Maya, werd op jonge leeftijd dement.

Alzheimer is geen romantische ziekte, het is gruwelijk en sluipend en heel traag

Het oorspronkelijke plan, zelf voor Maya zorgen, bleek te zwaar te zijn. "Alzheimer is geen romantische ziekte, het is gruwelijk en sluipend en heel traag. Je kan er heel mindful mee omgaan en veel leren, maar tegelijkertijd is het offer voor mantelzorgers heel groot".

Even later ging Maya tijdens het weekend naar een verzorgingstehuis, maar ook daar voelde ze zich niet goed. De verzorgsters in Thailand boden uiteindelijk een oplossing.

We moeten ons verlangen opzij zetten om onze moeder te kunnen zien

Het gezin heeft zelf jaren aan het idee moeten wennen. “We moeten ons verlangen opzij zetten om onze moeder te kunnen zien”, klonk het.

Tijdens de documentaire maken we ook kennis met Pomm, een alleenstaande Thaise moeder die zorg geeft aan een stokoud dametje uit Zwitserland, Elizabeth en later ook aan Maya.

Zelf heeft Pomm vier kinderen, die ze moet achterlaten om voor een moeder te zorgen die ook haar kinderen heeft moeten achterlaten. Om die ene moeder goed te verzorgen, kon ze haar eigen kinderen nauwelijks zien. "De ultieme liefde die Pomm heeft ten aanzien van haar patiënten is bijna de ultieme liefde die ze aan haar eigen kinderen niet kan geven", aldus Bilsen.

MOTHER, Binnenkort te zien op FilmFest Gent

Beluister het volledige gesprek:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet