Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Wereld van Sofie

The Mole: hoe een Deense kok tien jaar lang undercover ging in Noord-Korea

ma 7 jun. - 9:30

Noord-Korea is niet alleen een van de meest meedogenloze dictaturen ter wereld, het systeem staat ook bol van illegale wapen- en drugshandel. Dat ontdekte Ulrich Larsen, een Deense kok die tien jaar lang undercover ging én die hele operatie filmde. Het resultaat is een beklijvende spionagedocumentaire, 'The Mole', te zien op VRT NU. Vincent Byloo kon hem spreken voor de podcast 'Vranckx & Byloo'.
The Mole

“Aan het begin van ons gesprek waarschuwde Larsen al dat de kans bestond dat we werden afgeluisterd. Larsen is intussen immers staatsvijand nummer 1 van Noord-Korea èn van bondgenoot China,” vertelde Vincent Byloo in 'De Wereld van Sofie'.

Kim Jong Un

Hoe komt een Deense chef op de Noord-Koreaanse lijst met staatsvijanden? Zoals bij zoveel verhalen moeten we daarvoor terug naar zijn jeugd. Als Deense jongen bezocht hij regelmatig Oost-Duitsland en daar zag hij naar eigen zeggen hoe een hele bevolking leed onder het communistische angstregime van de DDR. Volgens Larsen is het Noord-Koreaanse systeem nog vele malen erger. En dus wilde hij iets doen.

Hij sluit zich aan bij de Deense afdeling van de Koreaanse Vriendschapsorganisatie. Larsen werkt zich op en kan als vriend van het regime een aantal keer meereizen naar Noord-Korea. Daar wordt hij ontvangen door het ministerie van toerisme en zo komt hij in contact met de grote baas van de Internationale Koreaanse Vriendschapsorganisatie. En die man heeft dan weer een rechtstreekse lijn naar Kim Jong Un. Ulrich weet het vertrouwen van de voorzitter te winnen en komt stilaan te weten wat zijn èchte rol is: illegale wapenhandel met het buitenland faciliteren. De voorzitter van de Internationale Koreaanse Vriendschapsorganisatie blijkt te fungeren als tussenpersoon om lange-afstandsraketten te leveren aan Iran en Syrië.

Mister James

Al die bekentenissen heeft Ulrich op camera. Nu hij het vertrouwen heeft, blijft hij graven. Hij gooit het op een akkoordje met een acteur, die gestalte zal geven aan Mister James, een steenrijke zakenman. En zo komen de twee op een bepaald moment terecht in een bunker waar ze een offerte voor illegale wapens onder hun neus geschoven krijgen. De bewijslast is intussen verpletterend. De camera blijft draaien.

En al die tijd leidt Larsen een dubbelleven. Zijn vrouw en kinderen hebben geen idee wat er zich afspeelt. Achttien uur nadat hij in een bunker de offerte voor illegale wapens te zien kreeg, staat hij vrolijk in het Deense pretpark Tivoli de familyman uit te hangen.

Metallica

Het geheim van een goeie undercoveragent? Zo dicht mogelijk bij jezelf blijven, zegt Larsen. En zichzelf, dat is in zijn geval een ietwat slungelige, naïef aandoende, vriendelijke Deen. Om in zijn rol te komen laat hij zich helpen door een slechtriekend parfum van zijn vader en de loeiende gitaren van Metallica in zijn oren.
Of het toeval is dat onze mol Ulrich Larsen heet en de drummer van Metallica Lars Ulrich? Dat weet alleen de mol…

Luister naar het interview met Ulrich Larsen in de podcast 'Vranckx & Byloo'

Beluister het gesprek met Vincent Byloo via Radio 1 Select

Kijk naar The Mole op VRT.nu

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet