Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Ayco

Ayco

The Smile - A Light for Attracting Attention

zo 22 mei - 22:00

The Smile - A light for attracting attention

Veel respect voor Colin Greenwood, Ed O’Brien en Philip Selway. Maar Thom Yorke en Jonny Greenwood kunnen ook zonder drie-vijfde van hun legendarische band een Radiohead-album maken. Met wat hulp van Radiohead-producer Nigel Godrich en gastdrummer Tom Skinner weliswaar. Ook al noemen ze zich niet Radiohead, maar The Smile. Uit respect voor drie-vijfde van hun legendarische band waarschijnlijk.

The Smile is ver van de eerste Radiohead-spin-off. Maar wel de enige  tot nu toe die het origineel benadert. Andere zijprojecten verkenden terreinen die buiten de (nochtans niet geringe) reikwijdte van de kerngroep vielen. Eieren die even buiten het nest gelegd moesten worden. Niet zo in het geval van ‘A light for attracting attention’. Alsof ze aan de druk van het merk Radiohead wilden ontsnappen om weer eens een Radiohead-plaat te maken vrij van de overspannen verwachtingen die bij een Radiohead-plaat horen.

Mission accomplished. Het duo Thom Yorke-Jonny Greenwood versmelt alsof ze hun complementariteit nog maar pas ontdekt hebben. In songs die soms sneren (naar Trump , Weinstein, Berlusconi), dan weer  verontrusten, troosten en intrigeren. Over de hele lijn even ongedwongen als toen ze in deze opstelling (tussen Haim, Coldplay, Jorja Smith en PJ Harvey) verrasten op ‘Live at Worthy Farm’, de wegens covid gestreamde versie van het Glastonbury festival.

Thom Yorke verklaarde bandnaam The Smile als de façade waarmee mensen hun echte bedoelingen maskeren. Fictieve vriendelijkheid die dient om minder vriendelijke intenties te verbergen. Wij konden tijdens ‘A light for attracting attention’ een oprechte glimlach niet onderdrukken. Omdat we herontdekten waarom Radiohead bijna dertig jaar geleden ons leven veranderde.

Vasthouden die vibe dus. Ook als Colin Greenwood, Ed O’Brien en Philip Selway vreemde eend Tom Skinner in de toekomst weer komen vervangen. Of maak die Tom zonder H in zijn voornaam misschien gewoon erelid van de echte Radiohead. Want wie weet was hij de peper in hun gat waarnaar ze snakten. Benieuwd naar wat volgt.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet