Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Theatermaker Michael De Cock roept cultuursector op om op tijd aan de slag te gaan: "Wachten is heel gevaarlijk"

di 28 apr. - 6:42

De cultuursector moet zich voorbereiden om in het najaar weer volop aan de slag te gaan, ook al vraagt dat veel creativiteit en de nodige aanpassingen. Dat schrijft Michael De Cock, de artistiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS), in een opiniestuk in 'De Morgen'. Door het coronavirus ligt het culturele leven in Vlaanderen zo goed als stil. Wachten is heel gevaarlijk, benadrukt hij in 'De Ochtend'.
© Marise Ghyselings (Belga)

Het is alweer zeven weken geleden dat we nog een theaterzaal of concerthuis van de binnenkant zagen. We behelpen ons online met opera en gestreamde concerten, maar het is duidelijk dat de cultuursector bloedt door de coronamaatregelen. Om te voorkomen dat ook het najaar een cultureel en financiëel slagveld wordt, moeten de cultuurhuizen nu al plannen maken voor een aangepaste programmatie, schrijft Michael De Cock, artistiek directeur van de KVS. 

En het is nu het moment om die keuze te maken, zegt De Cock: "Cultuurhuizen staan voor een dwingende keuze: niet ingrijpen en tal van voorstellingen annuleren in het najaar, of nu zélf de plannen bijsturen en een nieuwe richting geven. Daar is veel creativiteit en vindingrijkheid voor nodig, maar daar zijn we in de cultuursector net hofleverancier in."

Cultuurhuizen staan voor de keuze: niet ingrijpen en annuleren, of zélf een nieuwe richting geven

Men wacht af tot er witte rook komt, maar als je nu niet nadenkt, kom je in de problemen, zegt De Cock in 'De Ochtend'. "Wachten is heel gevaarlijk"

Op het achterplein of in de binnentuin

Concreet denk De Cock aan verschillende maatregelen om in september het cultuurseizoen veilig van start te laten gaan. "Het is niet slim om oude recepten te recycleren. Als cultuur weer aan de slag wil, gaan we andere oplossingen moeten vinden. Dat kan. Door kortere voorstellingen voor minder mensen op veilige afstand van elkaar te organiseren. "

"Best wel wat theaters hebben daar de mogelijkheid toe," schrijft De Cock. "KVS wil met het achterplein aan de slag. Bij deSingel in Antwerpen willen ze de prachtige binnentuin benutten. Of waarom niet in een leeggemaakte zaal met stoelen op veilige afstand van elkaar?"

Bij de KVS maken ze al volop plannen. "Voorstellingen met grote bezittingen ruilen we om voor solovoorstellingen, kleine interventies of voorstellingen met beperkte bezettingen. En waarom niet eind augustus al starten met een aantal initiatieven voor al die grote en kleine mensen die dit jaar niet op vakantie kunnen? Er zijn veel denkbare en mogelijke manieren."

Nieuw theater, nieuwe musea, voor een wereld die er heel anders zal uitzien

Dromen

De Cock wijst in zijn opiniestuk ook op de meerwaarde die cultuurmakers de samenleving bieden, ook en vooral in deze lastige tijden. "Dromen en verhalen delen. Perspectief geven en nieuwe vormen voor een nieuwe wereld bedenken. Wij willen theater maken en cultuur produceren. Omdat we daar goed in zijn, omdat we daar middelen voor krijgen en omdat de maatschappij, meer dan ooit, rituelen en troost nodig heeft."

"Als er al een sector is waar men geleerd heeft vrij te denken, en presentatievormen steeds weer in vraag stelt, dan is het de cultuursector wel. Nieuw theater, nieuwe musea, voor een wereld die er voor geruime tijd heel anders zal uitzien."

Lees het opiniestuk van Michael De Cock in 'De Morgen'

Beluister het gesprek met Michael De Cock in 'De Ochtend' via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet