Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Theo Francken creëert een markt voor mensensmokkelaars"

do 27 okt. - 7:55

De Belgische staat weigert een visum te geven aan een Syrische familie uit Aleppo. De rechtbank van eerste aanleg heeft België nu veroordeeld tot een dwangsom van 4.000 euro per dag dat de familie geen visum krijgt. Staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) spreekt van een krankzinnig arrest en wil dit via alle mogelijke rechtsmiddelen aanvechten.
België weigert humanitair visum te geven aan Syrische familie

Het Syrische gezin met twee kinderen wil via een officieel visum weggeraken uit de belegerde stad Aleppo, zonder een levensgevaarlijke tocht te moeten ondernemen naar België. In ons land zouden ze opgevangen worden door goede vrienden en een asielaanvraag indienen.

 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil het visum niet geven en gaat in beroep tegen de beslissing van de rechtbank. "Dit is een krankzinnig arrest", zegt hij in "De Ochtend". Volgens hem zijn de consequenties niet te overzien en zet dit de deur open voor duizenden mensen.

 

Op dit ogenblik kunnen mensen enkel asiel aanvragen in een land als ze zich op het grondgebied van dat land bevinden. "Als we toelaten dat mensen via een visum voor kortverblijf naar hier kunnen komen om asiel aan te vragen, dan stuikt het hele systeem in elkaar", zegt Francken. Volgens hem is dit hetzelfde als toelaten dat elke vluchteling asiel kan aanvragen in onze ambassades en consulaten overal ter wereld.

"Zin voor menselijkheid is hier ver te zoeken"

De advocate van het Syrische gezin kan er niet bij dat een staatssecretaris een rechtelijke beslissing naast zich neerlegt en het gezin niet de kans geeft om veilig te kunnen vluchten uit een oorlogssituatie. "Het respect voor onze rechtstaat en elke zin voor menselijkheid is hier ver te zoeken", zegt Mieke Van Den Broeck.

Volgens de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft de Syrische familie recht op een humanitair visum. De rechtbank van eerste aanleg heeft dit nu bevestigd.

"De manier om legaal naar een ander land te gaan, is via een visumaanvraag", zegt Van Den Broeck in "De Ochtend". "Humanitaire visa worden al jarenlang toegekend aan mensen uit Syrië. Dat gebeurt slechts heel uitzonderlijk. Je moet echt aantonen dat de situatie waarin je zit onmenselijk is. Het is onbegrijpelijk dat Theo Francken zegt dat dit nu niet kan. Door mensen de legale weg te ontzeggen, creëert hij een markt voor mensensmokkelaars."

"Blijven inzetten op 'resettlements'"

Francken zegt dat hij wil blijven inzetten op "resettlements", waarbij mensen die in vluchtelingenkampen verblijven op een veilige manier naar België worden gevlogen. "Maar dit kan niet afdwingbaar worden", zegt hij. "Want dat is het einde van het Europese asielsysteem."

 

Bron © deredactie.be

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet