Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Theo Francken over streng Deens migratiebeleid: "Ik ben soms heel jaloers"

do 12 sep. - 0:09

Voormalig N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zegt een grote fan te zijn van de strenge aanpak van migratie en integratie in Denemarken. Reportagemagazine 'Pano' zette die gisteren voor het voetlicht. Toch nuanceert Francken ook: "Ik vind niet dat je in Molenbeek harder moet worden gestraft dan in Lubbeek."
Theo Francken in de studio bij Michaël Van Droogenbroeck

"Ik zou direct willen wisselen", looft Theo Francken het Deense migratiebeleid dat aan bod kwam in "Pano". "Maar Denemarken is wel een apart geval binnen de Europese Unie. In 1992 hebben zij een akkoord gesloten waarbij zij wel lid bleven van de EU, maar een 'opt-out' kregen (ze kunnen er dus voor kiezen om niet mee te doen, red.) bij allerlei maatregelen, onder meer rond migratiebeleid."

Dat verklaart waarom de Denen op dat vlak dus strenger kunnen zijn, onder meer rond gezinshereniging. "Ik ben soms heel jaloers, want wij kunnen die dingen hier niet doen. Wij hebben die 'opt-out' niet. Het zou interessant zijn om dat te onderhandelen, maar ik denk niet dat dat realistisch is."

Autodiefstal in Lubbeek

Toch staat Francken niet achter enkele van de meest opvallende maatregelen in de Deense migratie- en integratiepolitiek. Zo wordt in Denemarken enkel nog met tijdelijke verblijfsvergunningen voor vluchtelingen gewerkt. Of iets preciezer: zij kunnen in bepaalde gevallen wel nog een vaste verblijfsvergunning krijgen (na 4 of 8 jaar, afhankelijk van hun achtergrond en profiel), maar de eisen zijn daarvoor zo streng geworden dat dat volgens experts vandaag bijna onmogelijk is.

"Ik sta daar niet achter", reageert Francken. "Bij ons krijg je eerst voor vijf jaar een tijdelijke verblijfsvergunning. Na vijf jaar komt er een grondige check, zodat je dan wel permanent verblijf kunt krijgen. Op een bepaald moment moet je wel tegen nieuwkomers zeggen: je hebt je goed geïntegreerd en je best gedaan, dan kan je ook een volwaardig lid worden van de club."

Francken legt uit dat de conventie van Genève eigenlijk sowieso maar een tijdelijk schuiloord voor oorlogsvluchtelingen biedt. "Op dat vlak doen wij hetzelfde als Denemarken. Maar wat is het probleem? Conflicten zoals in Afghanistan duren gewoon heel lang. Dat is daar niet na een paar jaar opgelost. Bij heel wat conflicten tegenwoordig is het moeilijk om te zeggen: nu is het daar weer veilig."

Die mensen uit kwetsbare wijken moeten gewoon echt opgezogen worden in onze cultuur en dan komt dat wel goed

Ook de dubbele bestraffing van misdrijven die binnen bepaalde probleemwijken gebeuren, ziet Francken op termijn niet als een realistische maatregel. "Dat lijkt mij in strijd met het gelijkheidsbeginsel. Ik weet niet of dat juridisch zal standhouden."

Wel vindt hij dat er voor bepaalde, kwetsbare wijken een specifieke aanpak kan worden ingevoerd. "We moeten die debatten durven voeren. Maar ik vind niet dat je in Molenbeek harder moet worden gestraft voor een autodiefstal dan in Lubbeek, dat lijkt me een beetje raar."

Opzuigen

Op Vlaams niveau kan er volgens hem al veel gebeuren: "Preventie, kinderopvang, taal: daar zijn we ook heel hard mee bezig. Het Nederlands vormt een van de grote kernpunten van de regeringsonderhandelingen over het onderwijs. Dat doen de Denen ook: die mensen uit kwetsbare wijken moeten gewoon echt opgezogen worden in onze cultuur en dan komt dat wel goed."

Francken stoort zich wel aan de suggestie dat de Denen volgens sommigen een radicaalrechts programma zouden uitvoeren. "Dat is juist het probleem: het debat over migratie is zo emo, emo, emo. In Denemarken is die cultuur van debatteren veel meer rationeel."

Bekijk het gesprek met Theo Francken in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet