Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

De Ochtend

Theo Francken stelt zich vragen bij legitimiteit van Michel II

ma 10 dec. - 7:41

Theo Francken (N-VA) stelt zich vragen bij de legitimiteit van de minderheidsregering Michel II en vraagt een vertrouwensstemming in het parlement.
Theo Francken

Theo Francken, dit weekend nog staatssecretaris voor Asiel en Migratie voor N-VA, maakt geen deel meer uit van de federale regering. De Marrakechcrisis werd fataal voor de Zweedse coalitie en premier Charles Michel (MR) gaat door met een minderheidsregering van MR, Open VLD en CD&V.

Francken verhitte vaak de gemoederen binnen Michel I, niet in het minst met zijn Twittergedrag. "Ik was de lastigste leerling", geeft hij zelf toe. En ook nu weert hij de duidelijke taal niet: "Ik vraag mij af hoe dit grondwettelijk in elkaar zit", stelt hij zich vragen bij de legitimiteit van Michel II. Volgens Francken gaat de regering "lichtzinnig" om met de grondwet. "Ze hebben blijkbaar een nieuwe regering gemaakt, met een nieuw programma en nieuwe kernpunten, maar ze gaan niet naar het parlement. Ze hebben maar één derde van de kiezers achter zich op vlak van de zetels in de Kamer", zegt hij.

"Ik stel mij daar bijzonder veel vragen bij constitutioneel. Als ze dat zo doen, moeten ze toch het vertrouwen vragen?", stelt hij retorisch. En als er een vertrouwensstemming komt, dan vindt Francken het "niet evident" dat N-VA zijn vertrouwen zomaar geeft.

"Guerre totale"

Dit weekend was er namelijk een akkefietje tussen Francken en zijn opvolger op Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD). Nog voor Franckens ontslag officieel was, liet De Block verstaan dat ze een "menselijker" beleid wil en dat ze het opvangbeleid chaotisch vond. Ze zal vandaag al bekijken of de limiet op het aantal asielaanvragen per dag kan worden herzien. Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten liet noteren dat het beleid van de Block er een van "meer daden en minder woorden, of minder tweets" zal zijn.

Mijn ontslag was nog niet geakteerd, en er werd al zo nagetrapt. Als mijn beleid zo onmenselijk was, waarom heeft de Open VLD het dan vier jaar uitgehouden met mij?

"Ik vind dat echt onfatsoenlijk", reageert Francken. "Mijn ontslag was nog niet geakteerd, en er werd al zo nagetrapt. Als mijn beleid zo onmenselijk was, waarom heeft de Open VLD het dan vier jaar uitgehouden met mij?", vraagt hij. "Het is duidelijk dat er veel opgekropte woede zat bij Open VLD en CD&V."

Er volgt ook nog een waarschuwing. Nu de regering Michel II een minderheid heeft in het parlement, hebben ze de steun van de oppositie hard nodig. Zeker op sociaal-economische thema's is N-VA de geprefereerde partner van de regering in het parlement. Maar de huidige toon tussen Open VLD en N-VA maakt die steun misschien wel onmogelijk: "Als zij zo tekeergaan tot mei, dan is het la guerre totale", klinkt Francken hard.

Beluister het interview met Theo Francken:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet