Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

#weetikveel

Theoloog Hans Geybels over Driekoningen: "De geschenken van de drie wijzen gaan over het karakter van Jezus"

do 6 jan. - 0:00

Driekoningen was tot verrassend recent een belangrijkere feestdag dan Kerstmis. Verhalen zoals 'A Christmas Carol' van Charles Dickens zorgden er in de 19de eeuw voor dat Driekoningen meer naar de achtergrond verdween. Theoloog en historicus Hans Geybels geeft de feestdag een uur lang de erkenning van weleer.
© VRT

Ze hebben al verschillende namen gehad, maar wij kennen de drie wijzen het best als Caspar, Melchior en Balthazar. Zij volgden vanuit het Oosten een ster, die hen leidde tot bij een stal waar net een kersverse baby was geboren. Ze brachten cadeaus mee om de geboorte te vieren, namelijk goud, wierook en mirre. Maar Hans Geybels vertelt dat deze geschenken eigenlijk een diepere betekenis hebben: ze stellen het karakter van Jezus voor. "Mirre stelt het menselijke lichaam van de zoon van God voor en hoe hij van bij zijn geboorte al ten dode opgeschreven staat", verklaart Geybels. "Goud staat voor zijn aardse koningschap, aangezien goud altijd wordt verbonden aan koningen. Wierook tenslotte gaat over zijn hemelse koningschap, omdat de rook van de harskorrels ten hemel stijgt."

Wat zegt het volk?

In de volksmond hadden de geschenken minder symbolische betekenissen: goud moest de armoede van de familie verhelpen, de wierook zou de stank van de dieren uit de stal verdrijven en de mirre was bedoeld om de babybilletjes van het pasgeboren godenkind te verzorgen.

Beluister hier de volledige uitzending:

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet