Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Interne Keuken

Three identical strangers

za 22 jun. - 1:18

Het verhaal begint tijdens de eerste dag aan de universiteit. Bobby Shafran is nieuw op school. Hij kent niemand, en verbaast zich over het hartelijke ontvangst. Iedereen lacht hem toe, hij krijgt knuffels en kussen. Overal klinkt "Welcome back!", maar wel vreemd dat iedereen hem Eddy noemt. Bobby ontdekt dat ze hem verwarren met een zekere Eddy, een andere student. Als Bobby en Eddy elkaar ontmoeten, kunnen ze hun ogen niet geloven. Twee druppels water, ze lijken voor een spiegel te staan.
(vlnr) Eddy, Bobby en David. Denk ik.

Bobby Shafran en Eddy Galland, beiden geadopteerd, ontdekken na negentien jaar dat ze tweelingbroers zijn, gescheiden kort na hun geboorte. 

Het verhaal van de jongens komt in de lokale krant. Die belandt op de keukentafel van de familie Kellman. David Kellman, de negentienjarige zoon, bekijkt de foto en ziet zichzelf. Tweemaal. Hij lijkt als twee druppels water op Bobby en Eddy. En hij is ook geadopteerd.

Bobby Shafran, Eddy Galland en David Kellman zijn een drieling. De jongens worden uitgenodigd in elke Amerikaanse talkshow, staan in alle weekbladen, en spelen zelfs een piepklein rolletje in Desperately Seeking Suzan. De documentaire Three Identical Strangers vertelt hun verhaal. Vanaf 26 juni speelt die in cinema's en culturele centra.

(lees verder onder de video)

Three Identical Strangers is een must see. Niet omdat het een Disneyverhaaltje is - dat is het niet, het feelgood-gedeelte heb ik verteld, vanaf hier wordt het donkerder - maar vooral omdat de drie jongens er vrij snel achter komen dat ze proefkonijnen zijn in een geheim wetenschappelijk meerlingen-onderzoek.

Wetenschappers vinden meerlingen interessante studieobjecten, vooral als ze gescheiden opgroeien. Ze hebben gemeenschappelijk DNA waardoor ze op elkaar lijken, niet alleen lichamelijk maar ook psychisch. Als ze gescheiden opgroeien kan je onderzoeken hoe sterk de invloed van die omstandigheden is op mensen met gelijke genen. Dat is het oude, klassieke nature/nurture-vraagstuk.

Bobby, Eddy en David werden proefkonijnen in een onverantwoord psychologisch experiment. Onder leiding van de Amerikaanse psychiater Peter Neubauer werden ze gescheiden, en geplaatst in drie zeer uiteenlopende gezinnen elk van een andere sociale klasse: rijk, middenklasse, arbeiders. Ook de adoptie-ouders wisten niet dat ze een rol speelden in een vernuftig maar onethisch experiment.

Steph Raeymaekers heeft Three Identical Strangers voor 'Interne Keuken' bekeken, en deed dat met meer dan gewone aandacht: ze is zelf deel van een drieling. 

Beluister het integrale gesprek met Steph Raeymaekers:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet