De Ochtend
Tienduizenden mensen op straat in Hongkong, bespreking wetsvoorstel tweede keer uitgesteld
wo 12 jun. - 6:29
In het Chinese autonome gebiedsdeel Hongkong is het al enkele dagen erg onrustig. Aanleiding is een controversieel wetsvoorstel dat bepaalt dat verdachten van ernstige misdrijven voortaan zouden kunnen worden uitgeleverd aan China. Daar zouden ze het slachtoffer kunnen worden van willekeur, foltering of gedwongen bekentenissen.
Het wetsvoorstel veroorzaakt bijzonder veel ophef in alle lagen van de bevolking in Hongkong, van studenten tot zakenlui, van mensenrechtengroeperingen tot religieuze groepen. Zij vrezen dat het is ingefluisterd door de Chinese overheid en ertoe zal leiden dat de autonome regio de facto haar zelfbestuur zal verliezen. In hun ogen geeft de wet een vrijbrief aan China om andersdenkenden en activisten op te pakken in Hongkong en vast te zetten in China.
Tegen het wetsvoorstel wordt massaal geprotesteerd. Afgelopen weekend kwamen naar schatting meer dan een miljoen betogers op straat. Het was een van de grootste betogingen ooit in Hongkong. Daarbij kwam het ook tot rellen en geweld.
Een eerste bespreking van het wetsvoorstel werd uitgesteld, maar "chief executive" Carrie Lam liet wel meteen verstaan dat het voorstel er hoe dan ook zal doorkomen. Volgens haar hebben de manifestanten het voorstel verkeerd begrepen en is er geen druk vanuit China.
Opnieuw uitstel
Een tweede poging om het wetsvoorstel te bespreken stond gepland voor vandaag. Maar ook nu weer zijn tienduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren, de meesten onder hen jonge mensen, gekleed in het zwart, sommigen met een masker, zoals ze de voorbije dagen op straat verschenen. Ze hebben blokkades opgericht en versperren de toegangswegen naar de regeringsgebouwen.
De oproerpolitie probeert de manifestanten met pepperspray uit elkaar te drijven en zegt dat bereid is om geweld te gebruiken. Intussen heeft de overheid bekendgemaakt dat de start van de bespreking vandaag zal worden uitgesteld, maar het is nog niet duidelijk wanneer die dan wel zal doorgaan.
Of het massale bevolkingsprotest iets zal uithalen? "Er is na zondag één aanpassing geweest: de grens om iemand uit te leveren is opgetrokken van misdrijven waar drie jaar cel op staat, naar zeven jaar. Maar Carrie Lam heeft laten weten dat ze gewoon wil doorgaan, en dat kan ook, want de partijen die pro Peking zijn of nauwe banden met China onderhouden, zijn in de meerderheid, en zij willen van geen aanpassen weten", zegt correspondente Eefje Rammeloo.
Onder meer de Europese Unie, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hebben al hun bezorgdheid geuit over de situatie in Hongkong.
Beluister het gesprek met correspondente Eefje Rammeloo in 'De Ochtend':
Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'