Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

"Tienen heeft een Mary Andersondreef nodig, naar de echte uitvinder van de ruitenwisser"

wo 27 feb. - 3:35

Bij de onterecht vergeten vrouwen zijn ook veel vrouwelijke uitvinders. Vinden vrouwen iets uit, doen ze een wetenschappelijke ontdekking, ontketenen ze een technologische revolutie: dan worden hun ideeën schaamteloos gekaapt door mannen en is het een vent die met de eer gaat lopen. Vincent Byloo gaf een enkele sprekende voorbeelden en deed een suggestie voor een nieuwe straatnaam in Tienen.
Mary Anderson

Zonder Grace Hooper zouden computers nog altijd logge kamergrote machines zijn.

Elisabeth Maggie bedacht 'The Landlords' Game' , een bordspel om spelenderwijs de gevaren van het kapitalisme te ervaren. Maar Charles Darrow maakte er Monopoly van en werd er schatrijk mee. 

Drie onderzoekers aan de Universiteit van Camebridge wisten in de jaren 50 de code te kraken van de structuur van DNA:  Francis Crick en James Watson, allebei mannen, en Rosalind Franklin. In 1953 worden de resultaten van hun onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Onder aan het artikel prijken twee namen. Francis Crick en James Watson. Die van Rosalind Franklin staat er niet bij. Van het blad gevallen. 

De grootste ruitenwisserfabriek ter wereld ligt in Tienen. De Belgische vestiging van de Duitse technologiereus Bosch. Bij Bosch in Tienen maken ze elk jaar 350.000 ruitenwissers. Maar denk je dat de ruitenwisser is uitgevonden door Robert Bosch, de oprichter van Bosch?  Nee, de ruitenwisser is uitgevonden door een vrouw, een vrouw die daar nooit één frank aan verdiend heeft.

Mary Anderson is haar naam. Een Amerikaanse die begin 20ste eeuw op een ijskoude winterdag een taxi neemt in New York. Het is zo hevig aan het sneeuwen dat de taxichauffeur om de honderd meter moet uitstappen om de opgehoopte sneeuw van zijn voorruit te vegen. Mary Anderson vindt dat toch wel heel omslachtig, en bovendien zit ze die hele taxirit in een vreselijke tocht omdat die taxichauffeur om de haverklap zijn portier openzwaait.  Ze duikt diezelfde avond nog in haar schetsboek en tekent de eerste ruitenwisser, een borstel die je van de binnenkant van de auto kan bedienen.Ze  neemt een patent op haar ruitenwisser in 1903, maar niet één autoconstructeur is geïnteresseerd in haar idee.

Ruitenwissers zijn pas na lang haar dood een standaard optie geworden. En Mary Anderson heeft nooit erkenning gekregen voor haar uitvinding, laat staan geld.   Vincent Byloo: "Maar het is dus wel dankzij haar dat er bij Bosch in Tienen 900 arbeiders tewerkgesteld zijn om elk jaar 350.000 exemplaren van háár uitvinding te maken.  De fabriek ligt aan de  Hamelendreef in Tienen. Dat ze die Hamelendreef maar gauw omdopen tot de Mary Anderson-dreef. Of maak er maar ineens een laan van, dat staat wat chiquer."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet