Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Tijd van waarschuwen is voorbij." Boete van € 250 voor reizigers die niet in orde zijn met coronadocumenten

wo 14 jul. - 5:53

Wie op reis vertrekt of terugkeert naar ons land en niet in orde is met de nodige coronadocumenten zal voortaan onmiddellijk 250 euro moeten ophoesten. Bij een vervalsing kan die boete zelfs oplopen tot 750 euro. En ook de vervoersmaatschappij in kwestie mag voortaan zware sancties verwachten.
Coronacontrole op de luchthaven van Charleroi

Het Europese digitale coronacertificaat en een correct ingevuld Passagier Lokalisatie Formulier (PLF): wie op reis gaat of naar België terugkeert weet nu ongetwijfeld al een tijdje dat hij of zij kan worden gevraagd om een van die documenten voor te leggen. Toch blijkt nog altijd dat sommige reizigers het niet te nauw nemen met die documenten en soms zelfs proberen weg te komen met vervalsingen of fraude. Ook bij de vervoermaatschappijen heerst soms nog laksheid, zo stellen gerechtelijke diensten vast.

Daarom worden de richtlijnen voor de gerechtelijke aanpak van die overtredingen vanaf nu stevig aangescherpt, zo laat het college van procureurs-generaal weten. Reizigers en vervoerders (bijvoorbeeld de luchtvaartmaatschappij in kwestie) die zich niet aan de regels houden, zullen dat voelen in hun portemonnee. De zachte aanpak en waarschuwingen verdwijnen.

Hoe gaat dat in de praktijk in zijn werk?

Een Belg die bijvoorbeeld met het vliegtuig terugkeert uit Spanje mag niet inschepen als hij zijn PLF niet correct heeft ingevuld. Als de politie op de luchthaven vaststelt dat reizigers niet in het bezit zijn van het correct ingevulde PLF, zullen er voortaan twee dingen gebeuren:

  1. De reiziger die niet in orde is, zal een onmiddellijke minnelijke schikking van 250 euro moeten betalen. Wie dat weigert of de overtreding betwist, wordt gedagvaard voor de politierechtbank. Blijkt het PLF vervalst te zijn, loopt de minnelijke schikking op tot 750 euro. Wie dat weigert of betwist, mag zich komen verantwoorden voor de correctionele rechtbank wegens "valsheid in geschriften en gebruik van valse stukken".
  2. De luchtvaartmaatschappij die nagelaten heeft te controleren en/of de reiziger toch op het vliegtuig heeft toegelaten, wordt gedagvaard voor de politierechtbank. Op de overtreding staan gevangenisstraffen en boetes die kunnen oplopen tot 48.000 euro. 

Het parket van Halle-Vilvoorde en de politie kondigen daarom ook meer gerichte acties aan op de luchthaven van Zaventem om zowel reizigers als vervoerders te controleren. "Reizigers en maatschappijen zullen merken dat er meer gecontroleerd en indien nodig geverbaliseerd zal worden", zegt procureur des konings van het parket Halle-Vilvoorde Ine Van Wymersch. Het parket laat ook weten dat het die dossiers prioritair zal behandelen.

"Een aantal luchtvaartmaatschappijen kreeg de afgelopen maanden al een waarschuwing en werd stellig aangemaand om zich in regel te stellen en de nodige controles daadwerkelijk uit te voeren. Het college van procureurs-generaal is vandaag van oordeel dat de tijd van waarschuwen voorbij is", aldus nog Van Wymersch in "De ochtend".

Beluister het volledige gesprek met Van Wymersch via Radio 1 Select.

Bron: vrtnws.be & De Ochtend.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet