Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

Afbeelding van het programma: Zandman

Zandman

Tin: "Mijn pensioen wordt geen Win-For-Life, dat weet ik"

di 31 mrt. - 0:31

'Moeders Ten Laste' is het verhaal van drie alleenstaande vrouwen die na een leven van hard werken, kinderen opvoeden en een voortdenderend leven moeten vaststellen dat er op het einde van de rit geen rijkdom, maar een hel aan facturen wacht. Het zijn drie verhalen over vrouwen die, gewoon omdat ze vrouw zijn, een groter risico hebben gehad om in de armoede terecht te komen. Want, nog steeds is er een loonkloof van 21% en een pensioenkloof van 31% tussen mannen en vrouwen.
Radio1

Tin

Tin wordt weldra 63. Ze is een meter vijfenzestig, grijzend.

We zitten aan een lange tafel in haar gerenoveerd huis in Brasschaat. “Maar niet Brasschaat-Brasschaat. De côté voor gewone mensen.” Naast haar zit haar dochter, Esther.

Kinderen: "Twee, een zoon en een dochter."
Kleinkinderen: "Nog geen, maar ik zou het spijtig vinden als er nooit kleinkinderen komen."
Burgerlijke staat: "Weduwe."

“Koste wat het kost”

Ze studeert logopedie en begint na het afstuderen meteen te werken. Maar uit dat werk haalt ze maar weinig voldoening. Ze gaat aan de slag in een audiovisueel bedrijf en leert de liefde van haar leven kennen. Ze krijgen twee kinderen. “Ik kan daar niet zoveel over zeggen. Ik vond dat heel fijn, die bewuste keuze van ‘ik wil een kind en dan ga ik daar ook voor’. Koste wat het kost.

Vijf jaar lang blijft Tin thuis om voor de kinderen te zorgen. Dat is een bewuste keuze, ook al betekent dit dat het gezin financieel een stap terug zal moeten zetten. “Wij waren niet materialistisch, de kinderen hadden geen zeven paar schoenen, maar dat was niet zo belangrijk. We hebben eigenlijk altijd geleefd met tamelijk weinig. Mijn man was ook geen big spender. We wilden er vooral zijn voor elkaar en onze kinderen.

Een mooi koppel, intelligente, lieve kinderen, een mooi huis, een warm nest.
Maar plots sterft haar man. Onverwacht.
Tin blijft alleen achter met de kinderen. Ze blijft werken in het bedrijf, tot ze haar ontslag krijgt.

Weduwepensioen

Op dat moment is Tin al 54. Het verlies van haar man heeft niet enkel emotioneel onuitwisbare wonden achtergelaten, ook financieel. Ze valt terug op een weduwepensioen. Maar dit is niet voldoende voor de afbetaling van het huis. Ze schoolt zich bij, solliciteert vaak, maar krijgt meestal geen respons. Uit nood begint ze te werken als huishoudhulp, in het zwart.

Nu heeft Tin net iets meer dan 1000 euro per maand. Over twee jaar gaat ze officieel met pensioen, maar Tin weet dat ze niet te grote verwachtingen moet hebben. “Mijn pensioen wordt geen Win-For-Life, dat weet ik. Daarom vond ik het ook zo belangrijk dat mijn kinderen een job doen die ze leuk vinden, en waar ze een carrière kunnen uitbouwen. Want je moet kunnen terugvallen op iets wat je graag doet wanneer de kinderen uit huis zijn. Ik stimuleer dat bij mijn kinderen, zeker voor ons Esther. Dat het als vrouw echt heel belangrijk is.

Maar Tin is positief ingesteld. "Ik ben eigenlijk niet echt iemand die zich veel zorgen maakt. Ik kan met heel weinig toekomen als het moet." Ze stopte met zich te verzetten tegen haar situatie, en kwaad en gefrustreerd te zijn. Ze leerde gewoon met minder leven en toch gelukkig zijn.

'Moeders Ten Laste' werd gemaakt door Wederik De Backer en Justine Vergotte.

Na de avonduitzending is de podcast te beluisteren op radio1.be en in je favoriete podcastapp.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet