Tine Embrechts voelt dat er nog nood is aan een programma als 'Menopauzia': "We moeten af van het idee dat oudere vrouwen afgedankt en onsexy zijn"
vr 18 okt. - 5:36
Even wat opvallende cijfers op Internationale dag van de menopauze: 77 procent van de vrouwen ondervindt klachten tijdens de overgang. Vrouwen brengen gemiddeld 1/3e van hun leven door in de menopauze. 1 op de 10 vrouwen neemt ontslag door klachten die rechtstreeks te wijten zijn aan de (peri)menopauze.
Een serieuze impact dus, die menopauze. Toch wordt er nog te weinig stilgestaan bij het fenomeen. Maar niet als het van Tine Embrechts afhangt. "Toen ik zag hoe ontwapenend het programma 'Patiënt Pedro' (over Pedro Elias en hypochondrie, red.) werkte, vond ik dat het tijd was zelf aan de slag te gaan met een onderwerp dat dicht bij huis komt."
Seksuele opvoeding op school eindigt bij zwangerschap
Zelf zit ze misschien nog niet in de menopauze, maar als vrouw kreeg ze wel het gevoel dat ze te weinig wist over wat haar onvermijdelijk te wachten staat. "De laatste 2 jaar is het wel meer onder de aandacht gekomen. Het helpt ook als mensen met een zekere bekendheid, zoals Oprah of Kate Winslet zich erover uitspreken."
Het gevoel dat die bekende mensen beschrijven - zoals Gwendolyn Rutten en Kim Clijsters al deden in België - is één ding, maar snappen wat het echt inhoudt, is nog een andere zaak. "Dat is eigenlijk het enige wat ik wilde bereiken met het programma 'Menopauzia': een antwoord vinden op de meest voor de hand liggende vragen over klachten, impact op je relatie en impact op het werk. Maar ik wil vooral ook oplossingen aanreiken."
Bij de seksuele opvoeding op school eindigt het verhaal vaak bij de zwangerschap, merkte Embrechts zelf én bij haar zonen zoveel jaar later. "Ik hoop daarom dat het niet alleen vrouwen aanspreekt, maar dat mannen ook even meekijken met hun vrouw. Het is belangrijk dat zij weten dat de overgang verder gaat dan 'vapeurs' en dat ze kunnen inschatten wat er gaat gebeuren."
Onderwerp zonder schroom benaderen
Hoewel het Embrechts haar eerste programma is, gaat ze er onmiddellijk voluit voor en geeft ze een inkijk in haar persoonlijke bubbel. "Mijn man Laurent (Guga Baul, red.) geeft normaal weinig prijs over zijn privéleven, maar ik voelde dat hij zelf ook alles wilde begrijpen over de menopauze. Dit is ook het juiste kader om iets over onze relatie te delen."
Zelfs haar zoon Luis Oscar Santos duikt op in een sketch in het programma. Daar toont hij vooral schaamte voor de overgang van zijn moeder, maar Embrechts verzekert dat dat ver van de realiteit ligt. "Mijn zonen tonen zelf al meer interesse in zulke onderwerpen. Ik ben blij dat ik er met hen zo open over kan spreken en ze ondertussen nuttige info meekrijgen."
Els Dottermans, Tine Embrechts en Barbara Sarafian als de ‘menospotters’: drie post-menopauzale vrouwen die overgangssymptomen gaan spotten in het wild.
'Menopauzia' is volgens Embrechts toegankelijk voor jong en oud. "Er is in het programma ook zeker plaats voor humor. Ik wilde absoluut geen suffig programma maken." De humor komt uit de gesprekken, maar ook van de hand van Hugo Matthysen. Hij schreef enkele liedjes over het thema. Jan Dircksens van De Ideale Wereld maakte van Barbara Sarafian, Els Dottermans en Tine Embrechts echte "menospotters" in enkele sketches.
11 straffe vrouwen
De 11 bekende vrouwen die met haar aan tafel zitten gaven haar heel wat wijze raad. Vrouwen die in de overgang zitten of er al voorbij zijn: collega-actrices Els Dottermans, Barbara Sarafian en Ann Pira, politici Hilde Crevits, Gwendolyn Rutten en Maggie De Block, ex-judoka Ingrid Berghmans, fotograaf Lieve Blancquaert, tv-chef Dagny Ros, zangeres Nikkie Van Lierop en ex-fotomodel Phaedra Hoste.
Maggie De Block vertelt bij Tine Embrechts over haar eerste opvlieger in de ministerraad.
Dat is haar dan ook vooral bijgebleven: de verhalen van de sterke vrouwen die ze sprak. "Eerst dacht ik 'god, hoeveel verschillende klachten kan je eigenlijk hebben', maar al snel toonden de vrouwen me dat je daar ook kracht én humor in kan vinden."
"Het is zo ontwapenend als een vrouw als Lieve Blanckaert zo dapper is om te vertellen dat ze tijdens de overgang echt even niet meer wist wie ze was", vertelt Embrechts.
Embrechts vond het heel inspirerend hoe de vrouwen toonden dat ze zich niet laten doen. "Vrouwen die ouder worden zijn dus echt nog wel aantrekkelijk en sexy. Ik hoop echt dat onze maatschappij kan afstappen van het idee dat ze afgedankt zijn."
Menopauzia is vanaf 31 oktober elke donderdag te zien rond 20.40 uur op VRT 1 en via VRT MAX. In het programma wisselen getuigenissen van 11 bekende vrouwen zich af met informatie van experten, sketches en liedjes gemaakt door Hugo Matthysen.
Bron: vrtnws.be en De Ochtend