Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

boekenfeest

Radio 1 Sessies

album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld van Sofie

"Toen mijn lief overschakelde van brieven naar mails, wist ik dat haar liefde tanende was"

di 22 jan. - 11:09

Knackjournalist Stijn Tormans schreef een handgeschreven brief van 18 pagina's naar bpost-baas Koen Van Gerven. Want hij was een beetje boos.
Post

Beste Koen Van Gerven, Ik ken u niet, maar ik lees uw woorden weleens. Onlangs zei u in de krant dat we steeds minder brieven schrijven. Nog maar 8,1 miljoen per dag. En ooit zullen dat er 800.000 zijn, voorspelde u, al wist u niet wanneer. ‘ls het zover is, zal ik het vertellen en dan zullen de mensen opnieuw schrikken. Voor dringende zaken rekenen mensen niet meer op de brief. ' U zei ook dat ‘ons model niet meer houdbaar is’. (...) Uw diensten zitten niet meer in het hart van de samenleving. Ze hebben zich verscholen in supermarkten, krantenwinkels of benzinestations. Waar ze geen mooie postzegels meer op mijn kaarten plakken, maar mottige poststempels zetten.

Stijn Tormans schreef de brief omdat hij steeds meer rode postbussen zag verdwijnen. "Terwijl de post vroegere een centrale plek had in de samenleving.  Dat is jammer genoeg niet meer zo. Terwijl net vandaag, in tijden van e-mail en internet,  een brief veel meer waarde krijgt.  Een brief is iets kostbaars geworden. Als je 's ochtends een brief in je bus vindt, dat is een sensationeel gevoel." 

"De baas van de posterijen zou een voorvechter van de brief moeten zijn, en dat is helaas niet het geval. Ik was eigenlijk nóg bozer op de vorige baas van bpost , Johnny Thijs, want die zei dat de post er niet meer was voor liefdes- en andere brieven maar alleen nog voor pakjes en facturen, voor alles wat je eigenlijk liever niet in je brievenbus terugvindt. Johnny Thijs heeft allicht nooit de sensatie gevoeld van een brief in de bus te vinden." 

"In je bus vind je niet alleen de brief,  maar ook het zweet dat eraan kleeft, de moeite die iemand voor jou heeft gedaan. Ik had ooit een vriendin, in het begin van onze relatie schreef ze prachtige brieven. Na een tijdje schakelde ze over op e-mail. Die mails waren ook heel mooi, maar ik wist toen wel dat haar liefde tanende was."

Koen Van Gerven stuurde ook een handgeschreven brief terug naar Stijn, én een pakje:  Tot slot wil ik U graag, naast deze brief, ook een pakje sturen. Het gaat om een boek, geschreven door Georges Renoy, met een boeiende weergave van de geschiedenis van de post. De inhoud is ondertussen een beetje gedateerd, maar wie weet zorgt het voor bijkomende inspiratie.  

In dat boek van Renoy las Tormans een citaat uit 1924 van Hubert Krains, directeur van het Algemeen Bestuur der Posterijen. ‘De geschiedenis van de post staat in nauw verband met die van de beschaving. Daar waar de mens een uitsluitend materieel leven leidt, bestaat de post niet of enkel in rudimentaire vorm. Zodra de mens evolueert naar het intellectuele licht, zet de post dezelfde stap. Als de mensheid terugzakt in barbaarsheid, zinkt de post eveneens weg.’ En dat klopt nog altijd, volgens Tormans. 

'De Wereld van Sofie' had het vandaag over brieven schrijven en krijgen, en hoe speciaal dat is. Beluister hier de integrale uitzending.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet