Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

"Toen mijn zoon in Jeruzalem naar de gym ging, vroeg een andere jongen hem of hij even op zijn wapen wou letten"

ma 19 sep. - 2:34

"Veilig of vrij? Ga maar eens kijken in Israël, hoe ze daar het veiligheidsprobleem oplossen!", lieten enkele luisteraars weten. Freelance-journaliste Nicky Aerts woonde drie jaar in Jeruzalem, en is sinds twee maanden terug in België.
Nicky Aerts (#BEL10)

Toen Nicky het BEL10-café binnenkwam, was ze één moment verbaasd dat ze haar handtas niet moest opendoen. "In Israël zou dat zeker moeten. Ook als je gaat shoppen word je gecontroleerd, wil je de mall binnen, moet je door de metaaldetector."

"Op straat zie je niet alleen gewapende militairen maar ook gewapende burgers. De burgemeester van Jeruzalem riep recent nog iedereen met een vergunning op om zijn wapen te dragen. Dan leidt tot bizarre situaties. Toen mijn zoon naar de gym ging, vroeg een andere jongen hem of hij even op zijn wapen wou letten."

Went dit ooit? Nicky kan zich wel inbeelden dat het went, maar zelf heeft ze zich van dag één voorgenomen om er niet aan te wennen. "Het geeft géén veiliger gevoel. Als er zoveel mensen met wapens rondlopen is dat toch een teken dat er iets niet in orde is." Of ze wel een andere keuze hebben in Israël? "Dat is een politieke discussie waar ik me niet over wil uitspreken. Alles wat je zegt, kan er door iedereen anders geïnterpreteerd worden."

Is het dan wennen om nu ook in België met militairen op straat geconfronteerd te worden?  "Het is hier niet zo erg als in Israël, maar dan kom je op de Gentse Feesten en dan staat er ineens een tank in de Veldstraat. Dat vind ik niet zo fijn."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet