Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

"Toerisme is een enorm belangrijke economische sector, vergeet dat niet"

vr 8 mei - 7:56

Reisorganisator Sunweb kondigt een bevriezing van zijn prijzen aan voor mensen die hun reeds geboekte reis in het water zagen vallen door het coronavirus. Op die manier kunnen mensen, van zodra dat weer mag, hun reis opnieuw boeken aan exact dezelfde prijs en voorwaarden als eerder was voorzien. Een goed idee? En wat met de rest van de reissector?
Hoe en wanneer zullen we weer reizen?

Koen Van den Bosch, van de Vereniging Vlaamse Reisbureaus, laat zijn licht schijnen op de beslissing van Sunweb om zijn prijzen voor een jaar te bevriezen. "Er zijn heel wat factoren die zullen bepalen of we al dan niet kunnen reizen op de manier zoals Sunweb nu voorstelt", zegt hij in 'De Ochtend'. "Zal je wel naar het eerder gekozen vakantieland op reis kunnen en zal je wel naar hetzelfde hotel kunnen?", vraagt Van den Bosch zich af.

Hij vindt het alvast een goede zaak dat mensen die een reis geboekt hebben via een reisbureau een tegoedbon krijgen ter waarde van hun reis. Zij zijn dus zeker van hun geld. Voor mensen die zelf hun reis georganiseerd hebben en zelf boekingen maakten bij een luchtvaartmaatschappij of hotel, is dat niet het geval.

Tegoedbon

Maar zullen we dit jaar wel op reis mogen? En wat als dat niet het geval is?

"De tegoedbon die de reissector nu voorlegt is een betaalmiddel", legt Van den Bosch uit. "Ongeacht of de reis binnen het jaar of pas binnen 18 maanden kan plaatsvinden zal die tegoedbon gebruikt kunnen worden. Ook na 12 maanden kan een reiziger alsnog beslissen om die bon om te zetten in cash. Dat is op alle niveaus gedekt."

Zomervakantie

Er zijn indicaties dat reizen weer mogelijk zou zijn. "Frans president Macron heeft gesproken over de Schengenzone, Griekenland heeft aangekondigd dat zij het land terug gaan openen voor toerisme en ook Spanje hoopt eind juni naar een 'nieuw normaal' te kunnen terugkeren, al hebben zij nog niet gesproken over internationaal toerisme.

Belangrijke economische sector

Het doel van de reissector is dan ook om de zomer, liefst geheel en anders gedeeltelijk, te redden. "We mogen niet vergeten dat toerisme een van de belangrijkste economische sectoren ter wereld is", verduidelijkt Koen Van den Bosch het belang van reizen. "Alleen al in België ondervinden de reisbureaus nu al een impact ter waarde van twee miljard euro. In Spanje is maar liefst 15% van het Bruto Binnenlands Product te danken aan toerisme en in Griekenland is een op vier jobs rechtstreeks of onrechtstreeks verbonden aan toerisme."

"Dat zijn heel belangrijke cijfers. Het is belangrijk dat de economie weer begint te draaien en toerisme is nu eenmaal een heel belangrijke economische sector. Dat wordt vaak onderschat, maar het is wel zo", besluit Van den Bosch van de Vereniging Vlaamse Reisbureaus.

Beluister hier het interview:

 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet