Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Touché

Touché

“Tom Lanoye signeert zijn kutroman ‘Alles moet weg’ op standje 69”

zo 5 nov. - 5:17

Herman Brusselmans werd dit jaar zestig en daarom nodigde Touché hem uit voor een terugblik op zijn carrière. Als verjaardagscadeau had presentatrice Friedl’ Lesage ook zijn goeie vriend Tom Lanoye geïnviteerd. De twee haalden de beste verhalen boven die ze in het verleden beleefden. Genoeg voor een half uurtje comedy in de spiegeltent van de boekenbeurs, onderaan dit artikel te herbeluisteren.
"Tom was een vedette op de Blandijnberg"

Herman Brusselmans (60) en Tom Lanoye (59) kennen elkaar al van op de Universiteit van Gent, waar ze allebei Germaanse filologie studeerden. Toen al, maar ook nu nog, staken ze de bewondering voor elkaar niet onder stoelen of banken. “Ik weet nog dat ik zijn eerste boek ‘Het zinloze zeilen’ las en dat ik dacht wauw. En dat is nog altijd zo.” zegt Lanoye daarover.

Tom was een vedette op de Blandijnberg

“Tom was in die tijd een vedette op de Blandijnberg in Gent. Hij deed cabaret en literatuur, maar acteerde ook”, herinnert Brusselmans zich. De twee kropen samen met Kristien Hemmerechts op het podium voor literaire shows en in die periode in de jaren tachtig beleefden de meest absurde verhalen.

Op den duur is de oproerpolitie daarbij gekomen

Zo was er die ene keer toen ze op tour waren met ‘Behoud de begeerte’ en ze de stadsschouwburg van Brugge helemaal op zijn kop zetten. Brusselmans: “Je mocht daar niet roken en we deden dat dan toch. Ik lachte bovendien met iemand van brandweer in een grijs kostuum en noemde hem facteurtje. Dat is dan helemaal uit de hand gelopen en op den duur is de oproerpolitie daarbij gekomen. Marcel Vanthilt is toen nog gaan lopen omdat die zijn identiteitskaart niet bij zich had.”


Boekenbeurs

Tom Lanoye signeert zijn kutroman ‘Alles moet weg’ op standje 69

Maar ook aan de boekenbeurs hebben de twee goede herinneringen. “Door ons is dat veranderd, die boekenbeurs”, grijnst Brusselmans. Toen ze aan hun standje zaten om te signeren moesten ze hun eigen tekstjes inleveren die dan door de speaker op de beurs werden omgeroepen. “Er was dan te horen, ‘Tom Lanoye signeert zijn kutroman ‘Alles moet weg’ op standje 69’. Of ‘Herman Brusselmans signeert de laatste 4000 exemplaren van zijn nieuwe roman, haast u of ze zijn weg’”.

Opus Dei heeft het gedaan!

Of ze liepen naar de stand van Jef Geeraerts, waar een enorme rij mensen stond aan te schuiven. Ze liepen dan langs de hele rij om te vertellen wie de dader was in zijn laatste thriller. “Je moet het niet kopen, Opus Dei heeft het gedaan.”Waar liggen de boeken over tuinerwten?

Ook schrijver Hubert Lampo zal zich het duo lang herinnerd hebben. “We waren toen nog totaal onbekende schrijvers en iedereen kwam naar ons toe om informatie te vragen in plaats van om een boek te kopen. Wij stuurden die dan allemaal door naar Lampo, waardoor die tijdens het signeren voortdurend vragen kreeg over waar je de boeken over tuinerwten of pony’s kon vinden.”


Deze verhalen en nog vele andere zijn hieronder te herbeluisteren.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet