Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

De Ochtend

Tom Lenaerts: "Politici durven hun verantwoordelijkheid niet nemen"

di 16 mrt. - 10:43

De Klimaatzaak tegen de Belgische overheden is vandaag van start gegaan. "Misschien moet de politiek deze rechtszaak als een cadeau zien" zegt Tom Lenaerts, een van de oprichters van vzw Klimaatzaak, in 'De Ochtend'.
Tom Lenaerts

58.586 Belgen hebben samen met de vzw Klimaatzaak een rechtszaak aangespannen tegen de drie gewesten en de federale overheid, die bevoegd zijn voor het klimaatbeleid in ons land. Zij eisen dat die overheden hun klimaatbeloften nakomen, en willen dat er een beleid gevoerd wordt dat de opwarming van de aarde tegengaat.

De vzw Klimaatzaak werd opgericht door elf Belgen, waaronder Tom Lenaerts. "Het is een belangrijke dag" zegt hij in 'De Ochtend'. "Maar het is jammer dat we 6 jaar hebben moeten wachten." 

"De moeilijkheid is dat politici om de zoveel jaar moeten verkozen worden, en dat een aantal van die maatregelen die zouden moeten getroffen worden, moeilijk te verkopen zijn. Ik denk dat politici op een aantal vlakken hun verantwoordelijkheid niet durven nemen. Terwijl de coronacrisis ons bewezen heeft dat onpopulaire maatregelen heel snel goed gedragen kunnen worden door de bevolking, als ze maar begrijpen waarover het gaat, en als het goed wordt uitgelegd."

Cadeau

"Misschien moet de politiek deze rechtszaak als een cadeau zien" zegt Lenaerts. "Vroeger werd er heel vaak gezegd: 'We moeten van Europa'. En dat was de reden om er een aantal onpopulaire maatregelen door te krijgen. Nu zouden ze kunnen zeggen: 'We moeten van de rechtbank'."

Elke dag dat we langer wachten, wordt het duurder, geeft Lenaerts ook aan. "Geld gaat het ons sowieso kosten. De vraag is alleen: wanneer beginnen we eraan? En hoe vroeger we eraan beginnen, hoe meer het ons zal opleveren."

Beluister het gesprek met Tom Lenaerts in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet