De Wereld Vandaag
Tom Waes eet groenten in Tsjernobyl: onbezonnen of gezond?
ma 28 jan. - 10:59
Op verschillende sociaalnetwerksites is de "nucleaire maaltijd" die Tom Waes afgelopen zondag verorberde in de uitzending van "Reizen Waes Europa" druk becommentarieerd. Veel mensen vragen zich af of de tv-presentator geen (te) groot risico heeft genomen door "radioactieve groenten" te eten in Tsjernobyl.
Het antwoord op die vraag is klaar en duidelijk. "Ik denk dat het helemaal geen kwaad kan dat Tom Waes die tomaten en augurken heeft gegeten. Daar zijn verschillende redenen voor. Als je de oudere dame hoorde in de reportage, dan hoorde je dat ze zei dat de autoriteiten zijn komen meten op haar domein. De radioactiviteit is verwijderd op haar domein. De man van het stralingsagentschap die Tom Waes vergezelde, zei dat het stralingsniveau dat hij kon meten op zijn detector gewoon achtergrondstralingsniveaus waren", zegt Hildegarde Vandenhove van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol.
"In mensentaal komt het stralingsniveau in de groenten overeen met een natuurlijke hoeveelheid straling die in al ons voedsel zit", besluit Vandenhove in 'De Wereld Vandaag'.
Beluister het interview met Hildegarde Vandenhove:
"Evenveel straling in Tsjernobyl als in de haven van Antwerpen"
Tom Waes reageerde zelf ook in 'De Wereld Vandaag'. "Tijdens de opnames vorig jaar was er iemand bij van het stralingsagentschap van Tsjernobyl. Die had eerst gemeten en zei dat het veilig was om de groenten op te eten. Die vrouw die het me aangeboden heeft, woonde er al dertig jaar. Als zij al dertig jaar kan eten van haar groenten, dan zal het wel ok zijn", zegt Tom Waes.
"Voor de goede orde, je kan in Tsjernobyl niet meer leven voor de volgende duizenden jaren. Heel veel mensen willen terug naar hun huis, maar het mag en het kan niet. De straling zit dieper in de grond, het drinkwater, eigenlijk overal. Dat risico willen ze in Tsjernobyl niet nemen."
"Tijdens ons bezoek viel de straling eigenlijk mee. We hadden een sensor gekregen van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol. Die droegen we bij ons. Achteraf hebben we die opgestuurd en uit de resultaten blijkt dat we in Tsjernobyl niet meer straling hebben opgelopen dan in de haven van Antwerpen bij wijze van spreken", besluit Tom Waes.
Beluister het gesprek met Tom Waes:
Bekijk het fragment uit 'Reizen Waes':
Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'