Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Touché

Touché

Touché 2014: deel 2

zo 28 dec. - 11:55

Op de laatste zondag van het jaar blikt Touché terug op het voorbije seizoen. Er was keuze uit 40 memorabele gasten en de volgende laten we graag nog 's horen: Jef Neve, Neske Beks, Jeroen Brouwers, David Van Reybrouck, Hugo Camps, Christine Mussche en Jozef Van den Berg.
Touché 2014: deel 2

 

 

Touché begon het jaar met ondernemer Peter Hinssen: denker, doener, maar vooral internetpionier. Voor Peter Hinssen is digitaal het nieuwe normaal.

Jazzpianist en componist Jef Neve schreef de muziek voor de reeks ‘In Vlaamse Velden’. Hij wou alleen het allerbeste afleveren en hij vindt het resultaat het strafste wat hij ooit heeft gedaan. Al valt er soms ook wel iets te zeggen voor imperfectie.

2014 was het jaar van de herdenking van de Groote Oorlog. In Brugge werd de Duitse inval van 100 jaar geleden herdacht met 3 tentoonstellingen. David Van Reybrouck verzamelde samen met fotograaf Carl De Keyzer historisch fotomateriaal en hij bracht die beelden uit WOI samen met getuigenissen over zelfmoord vandaag.
Wie vragen heeft over het thema of wie wil praten, kan terecht bij zelfmoord 1813. Kinderen kunnen terecht bij Awel op het gratis nummer 102 of kunnen chatten via awel.be

De pen van Hugo Camps is scherper dan ooit. Journalistiek is altijd zijn passie geweest en het was dus hard toen zijn column niet meer op de eerste pagina van De Morgen mocht. Maar hij deelt nog altijd zijn gedachten met de lezer onder de vlag ‘Dissidentie mag ook’. En hij deelde zijn gedachten over familie en vriendschap in Touché.

Advocate Christine Mussche zit al 30 jaar in het vak en in die 30 jaar heeft ze zowel slachtoffers als daders vertegenwoordigd. Een dossier dat heel gevoelig ligt, is dat van de slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk.

Seksueel misbruik was ook één van de gespreksonderwerpen bij Jeroen Brouwers. Zijn laatste roman ‘Het Hout’ (uitgeverij Atlas Contact) speelt zich af in een jongenspensionaat, met als hoofdfiguur een broeder die zich afvraagt hoe lang hij de ogen nog kan sluiten voor de misbruiken van zijn medebroeders. Maar het gesprek ging over meer dan dat.

Het leven van documentairemaakster Neske Beks klinkt als een roman. Ze heeft haar ervaringen ook verwerkt in een roman: ‘De Kleenex Kronieken’ (uitgeverij De Harmonie). Dochter van een Vlaamse moeder en een Gambiaanse vader, opgegroeid in een blank pleeggezin, ontdekken dat dat pleeggezin op het  Vlaams Belang stemt, gezondheidsproblemen, …, er viel veel te vertellen.

25 jaar geleden gaf Jozef Van den Berg alles op omdat hij zich door God geroepen voelde. Hij werd acteur van Christus en volgeling van de Grieks-Orthodoxe kerk. Hij liet vrouw en kinderen achter en ging in een hutje in het Nederlandse Neerijnen wonen.

 

Muziek in de uitzending:

Jef Burm – Brussel g’het maain het gestolen (featuring Eddy Mercxk)
David Bowie – Life on Mars
Renee Fleming, Anne-Sofie Van Otter Georg Solti – Soave sia il vento (uit ‘Cosi fan tutte’ – Mozart)
The Grimethorpe Colliery Band – Floral Dance
Uinko Eerenstein – Ik moest denken aan mijn tijd hier op aarde
Amatorski – Come Home
La Roza Enflorese – Durme, durme
Cecilia Bartoli – Lascia la spina (Händel)
Inessa Galante – Ave Maria
Raymond Van het Groenewoud – In m’n hoofd

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet