Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

Afbeelding van het programma: Touché

Touché

Touché met Bart De Wever

zo 25 sep. - 15:39

In Touché vertelt Bart De Wever over wat hem raakt in het leven. Livemuziek is er van Pieter Embrechts.
Wat raakt Bart De Wever?

Bart De Wever was voorbestemd om als academicus aan de slag te gaan, maar gaf zijn doctoraatsstudie op om actief met politiek bezig te kunnen zijn. Vandaag is hij de partijvoorzitter van N-VA en burgemeester van Antwerpen.

Als hij een moment vrije tijd heeft, leest hij het liefst boeken. Afgelopen zomer las hij De Officier van Robert Harris, een boek dat hem erg raakte. 

Ook de Cicero-trilogie (Imperium, Lustrum en Dictator) van Robert Harris inspireert hem. Cicero is net als Bart een weifelaar en had een humor waarin hij zich herkent. 

De grote helden van Bart De Wever zijn Julius Caesar en Augustus. Zijn favoriete reisbestemming is dan ook Italië. Door het boek Augustus van John Williams is zijn liefde voor het Oude Rome alleen maar groter. 

Bepaalde scènes uit films kunnen hem erg raken. Onder meer The Mission (1986), Amadeus (1984), La Meglio Gioventu (2003) en Der Untergang (2004) raakt hij nooit beu gezien en blijven hem fascineren. 

Een inspirerende ontmoeting was die met Hershel Fink, een moedige man die er in slaagde Auschwitz te overleven. Het maakte Bart bewust van een bepaald soort radicalisering waar je nooit aan mag toegeven.

Pieter Embrechts woont al 13 jaar in Borgerhout. Hij maakte een reportagereeks over de Turnhoutsebaan en gaat op tournee met 'A street Concert', een voorstelling over de belangrijkste straat van Borgerhout.   

De boodschap die Bart De Wever de wereld in wil sturen is er eentje van Cicero: 'Non solum pro nobis nati sumus'. We zijn niet alleen voor onszelf geboren. 

Muziek in de uitzending: 

  1. Pieter Embrechts - Tweegevecht
  2. Tourist LeMC - Horizon 
  3. Pieter Embrechts - Alles blijft stil
  4. Pieter Embrechts - Hier in Borgerhout 
  5. Pieter Embrechts - Laat mij gaan
  6. ABBA - Mamma Mia
  7. Pieter Embrechts - Tenonder
  8. Pieter Embrechts - Een vriend van mij

Foto © VRT

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet